Coronatest voor specifieke doelgroepen

De GGD test inwoners op twee testlocaties, in Arnhem en Ede. Jij kan een test aanvragen als je symptomen hebt van COVID-19; hoesten en/of neusverkouden en/of koorts.

Hieronder lees je hoe je een test kan aanvragen en informatie over de testlocaties (naar beneden scrollen):

 1. Test aanvragen rechtstreeks bij de GGD
 2. Informatie over de testlocaties
 3. Test aanvragen via de bedrijfsarts

1 INFORMATIE VOOR AANVRAGERS VAN EEN TEST

Hoe loopt de aanvraag voor een test?

Stap 1: Kan ik worden getest?

Ik heb klachten die op COVID-19 kunnen wijzen (hoesten en/of neusverkouden en/ of koorts). En ik behoor zelf tot de doelgroep die getest kan worden. Partners en andere gezinsleden kunnen NIET worden getest.

LET OP:

 • De testcapaciteit is beperkt.
 • Testen heeft alleen zin als je echt nu klachten hebt.
 • Had jij bijvoorbeeld vorige week of 2 weken geleden klachten (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) en nu niet meer? Dan kunnen we NIET testen.
 • Ben je al eerder getest en heb je opnieuw klachten (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts)? Neem dan eerst contact op met de GGD voordat je het aanvraagformulier invult.

Stap 2: Test aanvragen

Als je klachten hebt (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts), kan je je rechtstreeks aanmelden bij de GGD. Of jij kan je aanmelden via de bedrijfsarts van jouw organisatie.

Rechtstreeks aanmelden bij de GGD: Woon en/ of werk je in de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar? Download HIER het aanvraagformulier en vul het digitaal in.

Woon of werk je niet in deze gemeenten? Kijk dan op deze kaart en neem contact op met jouw eigen GGD.

Het volledig ingevulde aanvraagformulier verstuur jij (of de contactpersoon van jouw organisatie) naar coronatest@vggm.nl Je kan het aanvraagformulier veilig mailen door gebruik te maken van Zivver. Via deze link https://app.zivver.com/signup kan je een account aanmaken en het aanvraagformulier veilig mailen.

Voor rechtstreeks aanmelden bij de GGD vragen wij om één contactpersoon per organisatie aan te wijzen die verantwoordelijk is voor aanmelding van medewerkers bij de GGD. Dit kan bijvoorbeeld een leidinggevende zijn. De contactpersoon verstuurt het ingevulde aanvraagformulier van een medewerker naar coronatest@vggm.nl

Hoe vul je het aanvraagformulier in?

 • Vul het formulier volledig en digitaal in.
 • Datum 1e ziektedag is de datum waarop je voor het eerst klachten kreeg.
 • Bij ‘gegevens aanvrager’ en ‘afname datum’ hoef je niets in te vullen.
 • Bij ‘sector werklocatie’, ‘type organisatie’, ‘datum 1e ziektedag’, ‘onderliggende aandoening’, ‘voorkeur testlocatie’ kan je één van de opties selecteren door op de pijl-omlaag te klikken.
 • Bij ‘onderliggende aandoening’ vul je alleen relevante (chronische) onderliggende ziektes in, zoals diabetes, astma, e.d.
 • Je kunt een voorkeur aangeven voor een testlocatie (Arnhem of Ede) op het aanvraagformulier.

Stap 3: Testen

Na ontvangst van het volledig ingevulde aanvraagformulier neemt de GGD contact op met de mogelijk besmette persoon om een afspraak in te plannen voor een test.

Jij wordt uitgenodigd voor een tijdstip op de testlocatie in Arnhem of de testlocatie in Ede. De routebeschrijving voor beide testlocaties, vind je hier. Op de testlocatie is een wandelroute aangegeven. Je dient de aangegeven instructies goed op te volgen en altijd minimaal 1,5 meter afstand te houden van anderen. Zonder uitnodiging of op een ander tijdstip dan aangegeven, kan er niet worden getest. Bij aankomst moet jij je legitimeren.

Totdat de testuitslag bekend is, blijf je thuis en heb je geen contact met anderen.

Stap 4: Uitslag

Het laboratorium geeft de uitslag door aan zowel de aanvrager als de GGD. Indien je rechtstreeks bent aangemeld bij de GGD, dan krijg je de uitslag via de GGD. Indien een bedrijfsarts de aanvrager is van de test, zal zowel de GGD als de bedrijfsarts de uitslag doorgeven aan jou. Je ontvangt de uitslag in 2 à 3 dagen na de aanvraag (afhankelijk van de drukte).

Bij een positieve testuitslag neemt de GGD ook contact op met de medewerker voor bron- en contactonderzoek.

Stap 5: Wat betekent de uitslag?

Test je negatief?: dit betekent dat het coronavirus niet bij jou is aangetoond. Indien je nog klachten hebt, blijft echter het advies om thuis te blijven tot je klachtenvrij bent. Voor vitale beroepsgroepen geldt dat je in overleg met jouw bedrijfsarts of leidinggevende mogelijk wel weer aan het werk zou kunnen gaan. Als de klachten terugkomen of veel ernstiger worden, neem dan opnieuw contact op voor een test.

Ben je getest omdat je contact hebt gehad met een positief getest persoon? Dan gelden de adviezen/leefregels die de GGD eerder heeft gegeven.

Test je positief?: Blijf dan tenminste 7 dagen in thuisisolatie, ongeacht hoe je je voelt. De GGD neemt contact op om maatregelen te bespreken die gelden voor jou en jouw huisgenoten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Als je na 7 dagen tenminste 24 uur klachtenvrij bent, kan je weer aan het werk.

Kosten
De kosten van de test via de GGD worden vergoed door de Rijksoverheid.

2 TESTLOCATIES

Testlocatie Arnhem

Adres: Supportershome Vitesse bij het Gelredome; Batavierenweg 25, 6841 HN Arnhem

Routebeschrijving: Ga het (Gelredome) stadion terrein op (rechts ziet u restaurant McDonald’s). Vóór het stadion ga je linksaf en volg de bordjes naar het Supportershome Monnikenhuize

Testlocatie Ede

Adres: Pathé Ede, Laan der Verenigde Naties 150, 6716 JE Ede

Routebeschrijving: Vlak voor het rode gebouw sla je linksaf richting een rood-witte slagboom met het bordje “uitsluitend expeditie”. Deze gaat automatisch open. Als je verder rijdt, parkeer de auto op de parkeerplaats en wacht in de auto. De medewerkers op de parkeerplaats, begeleiden je verder. Na het testen rijd je via dezelfde weg het terrein weer af. De slagboom gaat wederom automatisch open.

Belangrijke instructies:

 • Kom (liefst) met jouw eigen auto of fiets en kom alleen (zonder passagier).
 • Op de testlocatie is een wandelroute aangegeven.
 • Je dient de aangegeven instructies goed op te volgen en altijd minimaal 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Bij aankomst moet je je legitimeren.
 • Zonder uitnodiging of op een ander tijdstip dan aangegeven, kan er niet worden getest.

3 INFORMATIE VOOR BEDRIJFSARTSEN

Hoe beoordeel je als bedrijfsarts of een medewerker een test nodig heeft?
Het RIVM geeft het volgende aan: een persoon met symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) kan getest worden. Houd er rekening mee dat het testmateriaal schaars is. Daarom verzoeken wij je de volgende regels in acht te nemen:

 • Als iemand geen klachten meer heeft, is testen niet nodig.
 • Als iemand koorts heeft en zich ziek voelt en hierdoor niet in staat is om te werken, dan is het advies om thuis uit te zieken en (nog) niet te testen. Praktisch houdt dit in: is iemand te ziek om zelf naar de teststraat te rijden? Dan diegene nog niet testen totdat de medewerker zelf in staat is om naar de teststraat te komen.

Aanmelden medewerkers voor een test
Jij kunt als bedrijfsarts personen aanmelden die werken of wonen in de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.

Vanaf 18 mei 2020 werkt GGD Gelderland-Midden met CoronIT, een landelijk digitaal registratiesysteem voor het testen op COVID-19. Via CoronIT kan jij als externe aanvrager een persoon aanmelden voor een test. Voor jou is zichtbaar wanneer bij welke testlocatie ruimte is voor het afnemen van een test (datum, tijd). Vervolgens kan je de afspraak inplannen in CoronIT. De persoon krijgt dan automatisch via CoronIT de uitnodiging voor de afspraak. Voor meer informatie over CoronIT en bijvoorbeeld het aanvragen van een account hiervoor, verwijzen wij u naar de volgende website: https://ggdghor.nl/thema/informatie-externe-aanvragers-coronit/.

Indien je nog geen toegang hebt tot CoronIT, kan de GGD bij uitzondering de aanmelding van de medewerker in CoronIT voor je regelen. Volg hiervoor de tot voorheen gebruikte werkwijze: vul dan het aanvraagformulier in.

Het volledig ingevulde aanvraagformulier verstuur je naar coronatest@vggm.nl Je kan het aanvraagformulier veilig mailen door gebruik te maken van Zivver. Via deze link https://app.zivver.com/signup kan je een account aanmaken en het aanvraagformulier veilig mailen.

De GGD neemt vervolgens contact op met de medewerker om een afspraak voor een test in te plannen.

Hoe verloopt de uitslag van de test?

Testresultaten worden vanaf 18 mei 2020 automatisch vastgelegd in het nieuwe landelijke registratiesysteem CoronIT. Daarmee zijn de resultaten direct zichtbaar voor zowel jou (als externe aanvrager) als voor de GGD. Beide partijen dienen vervolgens de testuitslag aan de geteste persoon door te geven. Je ontvangt de uitslag in 2 à 3 dagen na de aanvraag (afhankelijk van de drukte).

Daarnaast neemt de GGD bij een positieve testuitslag contact op met de medewerker voor bron- en contactonderzoek. Wij gaan ervan uit dat jij als bedrijfsarts de contacten op het werk hierover informeert. En met de medewerker afspraken maakt over werkhervatting wanneer dit weer mogelijk is.

Heb je nog vragen?
Voor vragen kan je contact opnemen met de GGD op telefoonnummer 0800 8446 000 (keuze 1).