De uitslag en nu?

Binnen 48 uur wordt telefonisch contact met je opgenomen om de testuitslag door te geven.

Wat moet je doen als je getest bent en op de uitslag wacht? Kijk ook dit filmpje: https://youtu.be/y6XHBvYKOwk

Informatie voor huisgenoten/ gezinsleden van mensen met klachten

  • Heeft iemand in huis koorts en/ of benauwdheid en er is nog geen testuitslag bekend? Alle huisgenoten/ gezinsleden blijven thuis. Ook als een kind koorts heeft, dan moet alle huisgenoten/ gezinsleden thuis blijven.
  • Heeft iemand in huis koorts en/ of benauwdheid en de testuitslag is negatief? Alle huisgenoten/ gezinsleden mogen weer naar buiten (dit geldt niet als je een contact bent van een positief getest persoon). Als iemand in het huishouden weer klachten krijgt, dan opnieuw testen.
  • Uit de test blijkt dat je corona hebt. Jouw huisgenoten blijven thuis ook al hebben ze zelf geen klachten. Zij mogen alleen voor noodzakelijke boodschappen naar buiten.
  • Huisgenoten die werkzaam zijn in de vitale sector of een cruciale beroep hebben blijven ook thuis. Voor deze mensen kan een uitzondering worden gemaakt als zij geen klachten hebben. Dat kan alleen na overleg met de werkgever, of bedrijfsarts en de GGD. Op Rijksoverheid.nl/corona staat een lijst met cruciale beroepen.

Testuitslag is negatief

Je had op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven, tenzij je een contact bent van een positief getest persoon. In dat geval blijft je de resterende dagen van de quarantaineperiode van 10 dagen thuis.

Ook als je negatief bent getest, houd je je aan de maatregelen:

  • Blijf op 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen.
  • Was regelmatig je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.

Krijg je opnieuw klachten? Of andere klachten die passen bij corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe testafspraak.

Testuitslag is positief

Je hebt corona. Je blijft je aan de regels houden: je blijft thuis, ontvangt geen bezoek en houd 1,5 meter afstand tot anderen. Ook jouw huisgenoten blijven thuis. Dit heet quarantaine. De GGD neemt contact met je op om de leefregels met je door te nemen en om het bron- en contactonderzoek te starten. Dat betekent dat aan je wordt gevraagd met wie je in de afgelopen dagen contact hebt gehad. We bellen je hiervoor.

Wat moet je doen als je getest bent en op de uitslag wacht? Kijk ook dit filmpje: https://youtu.be/y6XHBvYKOwk