Tips gezond leven tijdens corona
Team Nederland tegen corona
Corona... niet leuk om zelf te krijgen. Niet leuk om door te geven. Als Team Nederland moeten we dit virus samen aanpakken. Door mensen die hier erg ziek van kunnen worden te beschermen. En door zelf gezond te blijven. Dit doe je door goed te eten, te bewegen en te slapen. Maar je bent ook gezond bezig als je praat met anderen, over wat je bezighoudt. En als je werken en ontspanning combineert. Dat helpt allemaal mee. En zo helpen wíj allemaal mee. Dit filmpje laat het mooi zien.
#Corona #PositieveGezondheid

Handen wassen in beeld
Bekijk onderstaande video's en kom erachter waarom handen wassen zo belangrijk is en leer hoe je dit het beste kunt doen.
Waarom je goed je handen moet wassen, voor kinderen Handen vol met virusstukjes.
Handen wassen, eenvoudig uitgelegd voor jong en oud Hoe was ik mijn handen op de goede manier.

Gezond eten
Gezond eten helpt om een goede weerstand te houden. Hier vind je wat tips die hierbij kunnen helpen.
- Algemene tips: Hoe blijf je gezond eten en bewegen als je thuiswerkt vanwege corona
- Samen koken met kinderen: samen koken met kinderen

Gezond bewegen
Bewegen is goed voor iedereen. Dit is een uitdaging wanneer je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Hier vind je wat tips hiervoor.
- Algemeen: Sport en beweegadviezen
- Voor jonge kinderen: Het beweegdiploma
- Voor kinderen: ZAPPSPORT (filmpjes)
- Voor volwassenen: Alles over sport (filmpjes)
- Voor ouderen: Heel Nederland thuis in beweging (Max vandaag)

Praten met kinderen
Ook voor kinderen is de verandering heel groot. Ze gaan niet naar school of de kinderopvang. Ze horen de hele dag mensen praten over corona. Dit kan leiden tot vragen. Hier zijn enkele tips hoe je met kinderen kunt praten over het virus en de maatregelen.
- Praten met kinderen: Hoe praat ik met kinderen over het coronavirus en Praten met kinderen over het coronavirus
- Praten met een kind dat bang is: Help mijn kind is bang voor het coronavirus

Praten met anderen
De hele dag thuis blijven heeft veel effect. Blijf contact houden met vrienden en familie. Praat met iemand die je vertrouwt. Bel of chat als je wil praten, iets wil vragen of iemand zoekt die naar je luistert.
- Algemeen:
- Bezoek www.deluisterlijn.nl of bel 0900 - 0767
- Bezoek wijzijnmind.nl/corona of bel 0900 - 1450
- Kinderen: Ga naar kindertelefoon.nl/corona/ of bel 0800 - 0432
- Jongeren: Gebruik de chatfunctie via JouwGGD.nl of ease.nl/
- Ouderen: Ouderen kunnen ook bellen met de ANBO via 0348 - 466 666 of chatten met het Nationaal Ouderenfonds: Helpdesk Welkom Online
Omgaan met de gevolgen van corona
Monique L'Hoir vertelt in de video meer over rouw na corona.
Iedereen reageert op zijn eigen manier op de veranderende situatie. De een maakt zich zorgen, iemand anders wordt angstig of voelt zich eenzaam. Hier zijn wat tips opgenomen hoe hier mee om te gaan.
- Algemeen: nji.nl/coronavirus
- Informatie en tips hoe om te gaan met met psychosociale aspecten: https://www.impact-kenniscentrum.nl/nl/covid-19
- Als je op zoek bent naar hulp of informatie hoe je met de emotionele belasting om kunt gaan, dan is het niet altijd duidelijk bij wie of waar je terecht kunt. Daarom is er nu één online loket gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid: het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19.

Samen voor elkaar
In de afgelopen tijd zijn er meerdere initiatieven ontstaan waar mensen elkaar helpen. Wil je graag iemand anders helpen of kan je wel wat hulp gebruiken? De onderstaande initiatieven brengen vraag en aanbod bij elkaar.
Thuisisolatie
Steven van der Lelie, adviseur medische milieukunde bij GGD NOG, kwam in contact met een persoon die positief getest is op corona. Om geen anderen te besmetten ging Steven in thuisisolatie. Dat was een behoorlijke omslag. Een hoop vrije tijd waarin je niet de dingen kan doen die je graag doet.
Achter het scherm vandaan
Veel kinderen hebben de laatste periode meer tijd dan anders achter een schermpje gezeten. Juist omdat veel activiteiten weg zijn gevallen was een schermpje een fijne afleiding. Nu school en sport voorzichtig weer starten kan het een uitdaging zijn om de afspraken weer aan te scherpen. Monique L'Hoir, pedagoog bij GGD NOG, vertelt hoe afspraken maken kunnen helpen.