Nieuws

In hoeverre verspreid je het virus als je niet ziek bent?

28 september 2020

Dat je besmettelijk bent als je corona hebt en ziek bent, is bekend. Maar in hoeverre verspreid je het virus als je niet ziek bent? In deze video wordt uitgelegd wat symptomatische, asymptomatische en presymptomatische verspreiding is.

Bron: NOS op 3

Welke stappen zetten we om veilig en effectief te kunnen vaccineren?

24 september 2020

Welke stappen dat zijn lees je in deze routekaart.

Routekaart vaccin.jpg

Corona spelregels in studentenhuizen

24 september 2020

Wat als in een studentenhuis een huisgenoot klachten heeft of positief getest is?

Op deze poster vind je de informatie.

studentenhuis.jpg

Beslisboom voor verkouden kinderen aangepast- versie 22 september

24 september 2020

De regels voor het wel of niet toelaten van neusverkouden kinderen op kinderopvang en basisschool zijn aangepast. De regels voor kinderen van 0 t/m 6 jaar en voor kinderen van 7 t/m 12 jaar zijn nu hetzelfde.

Met deze beslisboom kun je bepalen of een kind wel of niet naar kinderopvang of school mag.

Verkouden kind.jpg

Testlijnen voor zorg en onderwijs

21 september 2020

Het zorg- en onderwijspersoneel krijgt vanaf 21 september voorrang bij het testen op het coronavirus. In Velp en Ede kunnen zij in de regio Gelderland-Midden terecht. Vanaf 7:30 uur ’s ochtends kunnen mensen bellen met het nieuwe coronatest prioriteitsnummer 0800-8101.Via het landelijk nummer krijgen zij - net zoals iedereen- te horen waar ze zo snel mogelijk terecht kunnen. GGD Gelderland-Midden heeft drie lijnen beschikbaar gemaakt en kan 120 mensen per dag testen. In Velp zijn twee lijnen open en in Ede een lijn op bepaalde tijden van de dag.

Het zorg- en onderwijspersoneel (werkzaam in het (speciaal) basisonderwijs en (speciaal) voortgezet onderwijs) moet zich op twee momenten identificeren en aantonen dat hij/zij in de zorg werkt of in het onderwijs. Aan de telefoon bij aanmelding en bij de teststraat wordt om een bewijs gevraagd.

Leidinggevende

De medewerker in de zorg en in het onderwijs meldt zich bij de leidinggevende op het moment dat zij/hij corona gerelateerde gezondheidsklachten heeft. Wat die klachten zijn, lees je hier. De leidinggevende kijkt of de medewerker in aanmerking komt voor prioriteit of de medewerker checkt dat zelf op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zorgmedewerkers-en-docenten-testen-op-corona. Daarna belt hij/zij de testlijn.

Uitslag

Na afname van de test, is het streven dat de medewerker nog dezelfde dag de uitslag ontvangt. De medewerker kan zelf de uitslag inzien op www.coronatest.nl, hiervoor is een DigiD nodig. Als de medewerker geen DigiD heeft, wordt hij/zij gebeld met de uitslag. Bij een positieve testuitslag wordt de medewerker altijd gebeld door de GGD en wordt het bron- en contactonderzoek direct opgestart.

Covid-19.jpg

Wijziging eerder gecommuniceerde werkwijze voor primair en voortgezet onderwijs

18 september 2020

De werkwijze voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs rond het melden van 3 of meer zieken met klachten passend bij corona (COVID-19) bij de GGD is gewijzigd. Klik hier voor meer informatie.

Kinderen tot en met 12 jaar met milde klachten hoeven niet meer getest te worden op het coronavirus. Zij kunnen gewoon naar school. Het verspreidingsrisico is heel gering.

Leerling.jpg

Zorgmedewerkers en leraren testen op corona

18 september 2020

Zorgmedewerkers en leraren krijgen tijdelijk prioriteit bij de coronatesten. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat er te weinig testcapaciteit is. Vanaf maandag 21 september is dit mogelijk. Lees hier meer. Hiervoor is een prioriteitstelefoonnummer 0800-8101.

Covid-19.jpg

"We hielden ons allebei aan de regels, hadden geen klachten en het leek ons daarom geen gevaar als zij bij mij bleef slapen"

15 september 2020

Lees nu de blog van Sophie en lees wat corona met haar deed. Sophie: "Het was echt wel even schrikken en ben blij dat ik verder niemand heb aangestoken. Het is een rot virus en ik hoop met heel mijn hart dat we deze periode snel achter ons kunnen laten".

De student op de foto is niet Sophie. Maar dit is een foto via pexels.com.

jonge vrouw.jpg

Stap in de schoenen van een contactonderzoeker

Let op: de tijd tikt - en zet je geluid aan:

15 september 2020

Nu veel mensen zich laten testen op corona, neemt de druk toe op testlocaties van de GGD. Maar niet alleen daar. Doordat ook meer testen positief zijn, stijgt de werkdruk voor bron- en contactonderzoekers van de GGD.

Hun werk is een van de belangrijkste middelen tegen de verspreiding van corona: de bron van een besmetting opsporen en uitzoeken wie wie mogelijk heeft besmet. In die zoektocht wordt flink geïnvesteerd.

Stap in de schoenen van een contactonderzoeker en ga op zoek naar mogelijke besmettingen. Let op: de tijd tikt - en zet je geluid aan. Bron: NOS

Vergrootglas.jpg

"Hoe COVID-19 mij van de weg af reed"

12 september 2020

Drie maanden na COVID-19 - het verhaal van Remo (25) (vlog)

Het verhaal van Remo laat zien hoe belangrijk het is om je aan de coronamaatregelen te houden. Zo zijn we samen het coronavirus te slim af .

Credits: Suzanne Tesselaar (van stories of change), Robin Bosman (van Vetpot Video) en Transmissible BV.

Racefiets.jpg

Langere wachttijden voor een testafspraak door te weinig testmateriaal

11 september 2020

Testen heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests vervolgens in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden. De maximale labcapaciteit bepaalt daardoor dus ook de maximale testafnamecapaciteit. Het tekort aan labcapaciteit leidt op dit moment tot oplopende wachttijden.

Als je nu een testafspraak maakt, kan je helaas niet altijd snel bij jou in de buurt terecht. Dit komt omdat we in Nederland te weinig testmateriaal hebben in de labs. De GGD wil graag meer testlocaties openen, maar dat kan nu niet. We hebben te weinig testmateriaal. Daarom moeten mensen met klachten helaas soms meerdere keren een testaanvraag doen, wat voor begrijpelijke frustratie zorgt en de telefoonlijnen en website verder belast. Pas zodra er meer labcapaciteit beschikbaar komt, kunnen GGD’en verder opschalen en aan de vraag voldoen.

GGD’en juichen het toe dat mensen met klachten zich laten testen. Wij vinden het dan ook uitermate vervelend dat wij door overmacht mensen niet zo snel kunnen helpen als wij zouden willen.

  • Heeft u klachten en duurt het langer dan verwacht om getest te worden? Blijf dan thuis en blijf op afstand van anderen.
  • Krijgt u ernstige klachten, neem dan contact op met uw huisarts.
  • Heeft u geen klachten, laat u dan niet testen.

Alleen zo voorkomen we samen dat meer mensen besmet raken.

"Ik heb niet zo goed nieuws, je bent positief getest op het corona virus"

10 september 2020

En dan is daar het telefoontje. Je bent besmet met corona. Wat betekent dit voor jou, maar ook voor jouw huisgenoten, vrienden en familie? Je leest hier alles over in de blog van Fleur.

Zieke vrouw.jpg

Moeten leerlingen naar school?

4 september 2020

Vanaf de zomervakantie moeten scholen verzuim weer registreren.
Als een leerling behoort tot een risicogroep is vrijstelling van 'fysiek onderwijs' soms mogelijk.

Lees hier meer over de uitzonderingssituaties.

Leerling.jpg

Ventilatie op scholen

4 september 2020

Wat kan een school doen bij vragen over ventilatie?

Lees hier het landelijk GGD advies.

Onrust en strijd in de maatschappij door coromamaatregelen. Hoe ga je daarmee om?

3 september 2020

"Ik mis mijn vader gewoon. Hij verliest zich helemaal in complottheorieën over corona en wil mij ook overtuigen." Jochem* is 18 jaar oud en maakt zich grote zorgen om zijn vader. De spanning is thuis om te snijden. Dit is een citaat uit het artikel: Families drijven uit elkaar doordat de een aanhanger is van Viruswaarheid. Dit is een artikel van EenVandaag.

Misschien ben jij doordat je anders denkt over de corona maatregelen ook een dierbare kwijtgeraakt. Of staat jouw huwelijk onder druk en wil je informatie hoe je hiermee omgaat. Of wil je hier graag met iemand over praten. Kijk dan op Tips gezond leven tijdens corona. Hier staan links naar informatie en ook gegevens met wie je kunt praten.

Conflict coronamaatregelen.jpg

Niet altijd binnen 1 dag een testafspraak

3 september 2020

Als je nu een testafspraak maakt, kan je helaas niet altijd de volgende dag bij jou in de buurt terecht. Dit komt omdat we in Nederland te weinig testmateriaal hebben in de labs. De GGD wil graag meer testlocaties openen, maar dat kan nu niet. We hebben te weinig testmateriaal.

Iedereen wil zich graag met spoed laten testen, dat begrijpen we. Het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn werkt hard om meer te kunnen testen. Over 3 weken zijn waarschijnlijk meer testen in de labs beschikbaar.

factsheet testen.png

Persconferentie coronavirus 1 september: in eenvoudige taal

2 september 2020

Op dinsdag 1 september waren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer op televisie. Ze vertelden hoe het nu gaat met coronavirus. De belangrijkste dingen worden in eenvoudige taal uitgelegd op deze website van de Rijksoverheid.

Covid-19.jpg

Sneller je testuitslag?

27 augustus 2020

Wist je dat? Bij een digitale test aanvraag heb je de uitslag sneller!
Houd je Digi-D paraat en wees sneller dan een beller! Klik hier.

online afspraak maken.jpg

De GGD is op zoek naar vloggers!

27 augustus 2020

Ben jij een ervaren of startende vlogger tussen de 18 en 25 jaar en heb je corona? Of heb je corona gehad? Dan zijn we misschien wel op zoek naar jou! Door jouw verhaal te vertellen, krijgen we samen het coronavirus onder controle. Je kan bijvoorbeeld vertellen waar je ziek bent geworden, wat jij en jouw vriend(inn)en hebben gedaan om anderen niet te besmetten en hoe je dat hebt ervaren.

Voor wie bleef jij in quarantaine?
Het vloggen kan eenmalig, maar misschien zit er wel een reeks in jouw verhaal. We denken daar graag samen met jou over na. Heb je interesse of wil je wat meer informatie? Stuur dan een e-mail naar communicatie@vggm.nl. We nemen dan contact met je op om de vlog te bespreken.

Vlogger.jpg

Nieuwe corona-teststraat in Wageningen

27 augustus 2020

Vanaf donderdag 27 augustus kunnen inwoners van Wageningen en omgeving terecht bij een nieuwe corona-teststraat in sportcentrum de Bongerd, Bornesteeg 2 in Wageningen. Iedereen met milde gezondheidsklachten, zoals verkoudheid, hoesten of verhoging kan zich aanmelden voor een test via telefoonnummer 0800-1202 of online. Andere teststraten voor Gelderland-Midden zijn in Arnhem, Barneveld, Ede en Velp. De teststraat in Wageningen is zeven dagen per week open. Van 9:00 tot 17:00 uur op doordeweekse dagen en vanaf 9:30 uur in het weekend.

teststraat-sportcentrum-de-bongerd-2_1800.jpg

Wat gebeurt er als een leerling klachten heeft?

25 augustus 2020

Misschien heb je nog even vakantie. Of ben je alweer gestart op school. Het is dan goed om te weten wat er gebeurt als er een leerling positief wordt getest. Moet een kind bij een snottebel direct naar huis? Is een paar keer flink hoesten genoeg om de ouders te bellen? Daar zijn speciale richtlijnen voor opgesteld. AJN Jeugdartsen Nederland en BOinK hebben - met hulp van het RIVM - beslisbomen gemaakt. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar zonder astma of hooikoorts mét een loopneus mogen gewoon komen, kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 moeten dan thuisblijven. Je kunt het hier (0 t/m 6) en hier (7 t/m 12) allemaal bekijken.

Leerlingen.jpg

Coronavirus: informatie voor studenten

25 augustus 2020

In september begint het nieuwe school- of collegejaar. Lessen gaan - deels - door, of worden online aangeboden. Er kan weer meer, maar het coronavirus is niet verdwenen. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen, ook jongeren zich aan de maatregelen houden. Dat betekent nogal wat voor je dagelijkse leven, in het contact met je vrienden en studiegenoten. Maar het is nodig.

Doe wat moet

Het coronavirus bestrijd je samen. Je aan de regels houden is belangrijk voor jezelf. En voor je ouders, opa en oma of (andere) mensen in je omgeving. Neem je verantwoordelijkheid, en spreek anderen aan als ze zich niet aan de regels houden. Doe wat nodig is om het virus niet verder te verspreiden: doe wat moet. Je laat je toch ook testen bij een SOA?

Op de website Doe wat moet van de gemeente Den Haag vind je nuttige informatie. Wil je weten waar jij je kan laten testen in de regio's Gelderland-Midden en/of Noord- en Oost-Gelderland? Kijk dan hier.

Doe wat moet.png

Coronahulplijn voor jongeren na angst en depressie

24 augustus 2020

Ben je tussen de 13 en 21 jaar en heb je een depressie of angststoornis meegemaakt? Dan kan het nu best zwaar voor je zijn. Op de website StayFine vind je informatie die jou kan helpen bij jouw vragen. Zo vind je hier de allereerste podcast over mentale gezondheid van jongeren. Hiervoor interviewden ze Claire Veldkamp. Misschien ken je haar als actrice in de serie, film en musical Brugklas. Of misschien heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan kun je bellen met één van de mensen die werken bij StayFine.

StayFine.jpg

Coronavirus: toolkit 'Verantwoord naar school'

20 augustus 2020

De Rijksoverheid heeft een toolkit ontwikkeld voor gemeenten, verkeersregio's en scholen (primair onderwijs en voortgezet onderwijs). Zij kunnen hiermee het verkeer wijzen op de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De toolkit bevat verschillende formaten posters, spuitsjablonen en social media posts en is vrij te gebruiken.

Toolkit verkeer.jpg

Coronavirus en sport

20 augustus 2020

Misschien ben je alweer aan het sporten of starten binnenkort bij jou de trainingen. Of misschien wil je jouw favoriete team aanmoedigen. Nu de maatregelen landelijk weer wat zijn aangescherpt, kan het zijn dat je vragen hebt wat dit voor jou betekent. Op de website van het NOC*NSF vind je het protocol verantwoord sporten en de veelgestelde vragen. Zo sta jij straks weer veilig op het veld of langs de lijn.

Basketball.jpg

Voldoet de ventilatie in mijn schoolgebouw?

20 augustus 2020

Op www.weeropschool.nl staat welke stappen je als school moet nemen om aan de ventilatie-eisen te voldoen. Er is een praktische handreiking en je kunt vragen stellen aan een expert. Kijk onder het kopje ‘ventilatie’.

Veilig heropenen van jouw school

Ben je naast deze informatie op zoek naar informatie over onder andere protocollen voor de heropening van jouw school en praktisch informatiemateriaal dat je kunt gebruiken? Kijk dan op onderstaande websites.

https://po.lesopafstand.nl/

https://vo.lesopafstand.nl/lesopafstand/weer-op-school/

Klas.jpg

Houd corona buiten de deur

18 augustus 2020

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Daarom heeft het kabinet vanavond aanscherpingen aangekondigd. Welke dat zijn lees je hier.

virus-4835301.jpg

Waar kun je terecht als je het mentaal zwaar hebt?

17 augustus 2020

Heb je het mentaal zwaar door de coronacrisis? Dan kun je terecht bij het loket mentale gezondheid. Dit loket is er voor iedereen, of je nu zorgverlener bent, je baan bent verloren, of stress hebt door het nieuwe coronavirus.

Lees meer over Loket mentale gezondheid.

Stress.jpg

Corona-teststraat in Velp

14 augustus 2020

Vanaf 17 augustus kunnen inwoners van Arnhem en omgeving terecht bij een nieuw corona-testpunt aan de President Kennedylaan 108 in Velp. Deze goed bereikbare locatie ligt bij het ziekenhuis Velp. Meer weten? Kijk op de website van de Veiligheids en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Nieuwe corona-teststraat Barneveld

14 augustus 2020

Woon je in Barneveld of in de buurt van Barneveld? Vanaf eind augustus kun je terecht bij een nieuwe corona-teststraat aan de Nieuwe Markt 8 in Barneveld. Deze goed bereikbare locatie ligt bij de Veluwehal in het jongerencentrum Villa29. De komende weken wordt de teststraat ingericht. Kijk hier voor meer informatie over de corona-teststraat in Barneveld

Opening scholen na de zomervakantie

13 augustus 2020

Werk je in het onderwijs en heb je vragen hoe het heropenen van de scholen na de zomervakantie gaat? Op de website van de vo-raad vind je actuele informatie, de protocollen en een overzicht van beschikbare ondersteuning om de school na de zomervakantie te heropenen. Op de website van de po-raad vind je wat er verandert voor de basisscholen.

Scholen na de zomervakantie weer open.jpg

Nu ook mogelijk om online afspraak coronatest te maken

13 augustus 2020

Heb je (milde) klachten die passen bij het coronavirus? Vanaf nu kun je online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Om een afspraak te maken heb je jouw DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Het inzien van de uitslag kan weer via de coronatest website door in te loggen met jouw DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart. De mogelijkheid om online afspraken te maken is bedoeld als aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202.

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt.

Online afspraak maken

Aanvullende maatregelen coronavirus

10 augustus 2020

Werk je in de horeca en heb je vragen over de aanvullende maatregelen die vandaag in gaan? Hier vind je alle belangrijke informatie op een rij.

Tips voor de Horeca

  • Noteer niet meer gegevens dan nodig, dus: naam, aantal personen uit hetzelfde huishouden, telefoonnummer of e-mailadres, datum, tijd in (dus geen adres en niet de gegevens van iedereen!).
  • Eén formulier per tafel (dus niet een algemene lijst, waar gasten de gegevens van de vorige gasten kunnen zien). En nee, dit moet juist níet digitaal, gewoon ouderwets met pen en papier invullen op moment dat de ober vraagt wat je wil drinken en meegeven als hij/zij de drank brengt.
  • Op het formulier hoeft geen vraag naar gezondheid te staan. Is namelijk niet nodig voor Bron Contact Onderzoek (BCO) van de GGD.
  • Duidelijke privacyverklaring óp het formulier waaruit blijkt dat de gegevens ten behoeve van het BCO van de GGD worden verzameld (dus geen eigen gebruik door de horecaondernemer).
  • Max 2-3 weken achter slot en grendel bewaren (in Duitsland is het 4 weken) en na die tijd versnipperen
Aanvullende-maatregelen Horeca.png

Terug van vakantie uit land met oranje of rood reisadvies?: in thuisquarantaine!

15 juli 2020

Bij terugkomst uit een land met een oranje of rood reisadvies is het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Ook als je geen klachten hebt die lijken op corona.

Je leest in het reisadvies per land van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) of thuisquarantaine bij terugkomst een dringend advies is.

Installeer de Reisapp van BZ om altijd de meeste actuele informatie over het reisadvies te bekijken

Zomervakantie

16 juli 2020

Er zijn minder coronabesmettingen in Nederland, geniet van de zomervakantie maar houd je aan de maatregelen!

Scholieren die examen hebben gedaan, keren weer terug van vakantie. In dit document zie je waar zij op moeten letten: Scholieren terug van vakantie

Check de bezoekersdrukte

9 juli 2020

De monitor bezoekersdrukte geeft inzicht in waar het druk of rustig is in onze regio. Het biedt inwoners en toeristen een hulpmiddel om te bepalen waar zij rustig kunnen recreëren. Je vindt de monitor op https://www.toerismevan.nl/nieuws/monitor-bezoekersdrukte/ De monitor is opgezet door het bureau Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.

Ik ga op vakantie en neem (niet) mee....

2 juli 2020
De vakantieperiode staat weer voor de deur. Ben je er al uit of je thuis blijft of op reis gaat? De Rijksoverheid heeft informatie over reizen en vragen met antwoorden op de website staan. Ook tijdens de vakantieperiode houden we alleen samen corona onder controle. Nog even kort de belangrijkste informatie voor jou op een rij:

corona en vakantie.png
handen wassen op welk moment ggd samengezond.png

Extra informatie
Hieronder staan links naar webpagina’s met informatie over vakantie en reizen:

Met de Corona Check symptomen bijhouden

29 juni 2020

GGD Gelderland-Midden en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) zijn een proef gestart met De Corona Check app. Mensen die de app gebruiken, kunnen zo hun eigen gezondheid in de gaten houden. Zij geven elke dag hun temperatuur aan en of ze klachten hebben. Het kan zijn dat op basis van deze gegevens aanleiding is om te denken dat iemand besmet is met corona. Als dat zo is neemt het medische team van CWZ via de telefoon contact op met de gebruiker. Deze kan dan het advies krijgen zich te laten testen. In dat geval wordt via de app direct een link gestuurd om dit in gang te zetten. Deze app houdt niet bij waar mensen zich begeven, of begeven hebben.GGD Gelderland-Midden en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) zijn een proef gestart met De Corona Check app. Mensen die de app gebruiken, kunnen zo hun eigen gezondheid in de gaten houden. Zij geven elke dag hun temperatuur aan en of ze klachten hebben. Het kan zijn dat op basis van deze gegevens aanleiding is om te denken dat iemand besmet is met corona. Als dat zo is neemt het medische team van CWZ via de telefoon contact op met de gebruiker. Deze kan dan het advies krijgen zich te laten testen. In dat geval wordt via de app direct een link gestuurd om dit in gang te zetten. Deze app houdt niet bij waar mensen zich begeven, of begeven hebben.

Versoepeling coronamaatregelen per 1 juli 2020

25 juni 2020

Vanaf 1 juli is er een versoepeling van de maatregelen. Hier vind je alle informatie wat dat voor jou betekent: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederlandse-maatregelen-tegen-het-coronavirus