Actuele informatie

Nieuws

Vergrootglas.jpg

Update corona-ontwikkelingen in onze regio's

Het coronavirus blijft ons dagelijks leven beïnvloeden. Door steeds nieuwe ontwikkelingen, inzichten en adviezen verandert er in de bestrijding van het virus regelmatig wat. Hieronder houden we je kort op de hoogte wat er verandert en waar de laatste betrouwbare informatie staat.

Nieuwe inzichten en actualiteiten met betrouwbare informatie van de overheid:

Vaccineren tegen corona
We starten vrijdag 15 januari met het geven van coronavaccinaties. Zowel in Noord- en Oost-Gelderland (sporthal Mheenpark in Apeldoorn) als in Gelderland-Midden (sportcentrum Papendal in Arnhem). We beginnen met het vaccineren van zorgmedewerkers. Van medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging tot en met Wmo-ondersteuning. In een later stadium gaan we ook andere doelgroepen vaccineren.

 • Landelijke informatiewebsite: www.coronavaccinatie.nl
 • Landelijk informatienummer: 0800-1351. Dit nummer is zeven dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

Coronavaccinatie en zwangerschap 

Nu het vaccineren tegen het coronavirus in Nederland op gang komt, zijn er de nodige vragen over vaccineren en zwangerschap en zwangerschapsplannen. Vragen hierover zijn meer dan terecht. Daarom geeft de overheid je graag duidelijke en betrouwbare adviezen. Bekijk de factsheet coronavacinatie en zwangerschap. Meer weten? Bekijk dan deze RIVM-adviezen.

Aangepast testbeleid kinderen onder 13 jaar

De laatste tijd staat de media er bol van: de gemuteerde Britse variant. Deze variant is nog niet volop aanwezig in Nederland, maar we treffen wel alvast de nodige voorzorgsmaatregelen. Eén van deze maatregelen is het aanpassen van het testbeleid van kinderen onder de 13 jaar. Het landelijke testadvies voor deze groep kinderen is aangepast. Het komt er in het kort op neer dat geadviseerd wordt kinderen onder de 13 jaar bij klachten al eerder te testen. Actuele informatie staat voor je klaar:

20191113-111033_Kirsten.jpg

"Coronaklachten? Laat je testen bij een GGD"

Heb je coronaklachten? Laat je dan testen bij een GGD-teststraat. Deze oproep doet arts infectieziektebestrijding Kirsten Wevers van GGD Gelderland-Midden voor de camera van Omroep Gelderland.

"Onze teststraten zijn betrouwbaar, gratis en snel. Als je in de ochtend belt, kun je in de middag al terecht", legt Kirsten de voordelen uit in deze video. Daarin vertelt ze ook dat het niet alleen voor jezelf belangrijk is om je te laten testen bij één van onze zeven regionale GGD-testlocaties. "Realiseer je dat testen bij ons laten handig is, omdat je testresultaten direct in de landelijke database worden opgenomen. Bron- en contactonderzoek kan dan direct worden opgepakt. Zo kunnen we gericht de verspreiding van het coronavirus aanpakken."

Korter in quarantaine

Is uit bron- en contactonderzoek óf de CoronaMelder app gebleken dat je in contact bent geweest met iemand met corona? Vanaf 1 december kun jij je op corona laten testen, ook als je geen klachten hebt. Dit kan op de vijfde dag na het laatste risicovolle contact. Kirsten: "Als je test negatief is, dan mag je uit quarantaine." Belangrijk is dat je ook daarna alert blijft op klachten. Krijg je alsnog klachten? Laat je dan opnieuw testen.

Logo Alleen samen.png

Meld positieve testuitslagen buiten de GGD-teststraten

Elke organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het melden kan eenvoudig en snel. Download het meldformulier.

Waarom melden?

Melden is belangrijk, omdat de GGD dan weet hoeveel mensen COVID-19 hebben. Wij kunnen deze mensen informeren over de maatregelen die nodig zijn en starten het bron- en contactonderzoek. Ook kunnen landelijke maatregelen opgesteld worden dankzij de meldingen. Alleen zo kunnen wij het coronavirus op een goede manier de kop indrukken.

Kwaliteitseisen

Alle testen op COVID-19 moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Welke dat zijn, hebben het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de Inspectie voor de Gezondheid en Jeugd (IGJ) vastgelegd in deze uitgangspunten. Wel goed om te weten: de GGD is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de testen en de werkwijze van de commerciële aanbieders. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op. Meer weten over kwaliteitseisen en voorwaaden? Bekijk dan 'Update: adviezen sneltesten' direct onder dit bericht.

Hoe melden?

Het melden van een positieve test op COVID-19 kan eenvoudig en snel:

Vragen over melden?

Bel ons dan gerust op 0800 844 6000 en kies 1.

Veel dank voor de medewerking!

Covid-19.jpg

Update: adviezen sneltesten voor (medische) organisaties

Sneltesten zijn COVID-19 testen waarbij de uitslag sneller bekend is dan bij de PCR-test. Een PCR-test wordt nu veelal gebruikt, zoals in de GGD-teststraten, en heeft nog steeds onze voorkeur. Toch zien we al een toename van het gebruik van antigeen(snel)testen. Wil je als (medische) organisatie zo’n test gebruiken? Lees dan goed de informatie en adviezen die we voor jou op een rij hebben gezet. In het document hieronder krijg je antwoorden op vragen als:

 • Hoe betrouwbaar is een antigeentest?
 • Wat doe je bij een positieve uitslag?
 • Wat doe je bij een negatieve uitslag?
 • Welke voorwaarden zijn er voor het toepassen van sneltesten?
 • Wanneer melden we een sneltest bij de inspectie?

Informatie en adviezen sneltesten voor (medische) organisaties

testen.jpg

Veilig en zeker coronatesten

Het gebruik van commerciële antigeen sneltesten neemt snel toe. Het is belangrijk mensen met klachten te testen, want dit is de enige zekere manier om te weten of je corona hebt of niet. Niet alle commerciële testen zijn betrouwbaar, dus let goed op!

Snel en zeker bij de GGD teststraat
Binnen 24 uur heb je een testafspraak en 24 uur later de uitslag. Afspreken kan via 0800- 1202 of www.coronatest.nl. En blijf vooral thuis als je klachten hebt.

Betrouwbaar commercieel testen?
Als klant is het moeilijk inschatten of een niet-GGD test betrouwbaar is. Informeer je goed, onder meer via de website van de testaanbieder. Controleer of er een arts betrokken is. Heeft de test een CE-markering? Wordt hij door een zorgprofessional uitgevoerd?

Positieve testen moeten gemeld worden bij de GGD voor bron- en contactonderzoek. Maar ook om mee te kunnen tellen in de regionale cijfers.

Goedgekeurde sneltesten

De vijf door het RIVM goedgekeurde testen zijn:

 1. Panbio COVID-10-Ag rapid test (Abbott)
 2. BD Veritor COVID test (Becton Dickinson)
 3. SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test (Roche)
 4. Sofia SARS Antigen FIA (Quidel
 5. Standard F-Covid-19 Ag FIA (SD biosensor)
Testlocatie GM.jpg

GGD werkt mee aan realisatie sneltesten en XL-locaties

Samen met werkgeversorganisatie VNO-NCW en de ministeries van VWS en Defensie zijn de GGD’en druk bezig met het opzetten van grote testlocaties. Dit zijn de zogeheten XL-testlocaties met meerdere teststraten waar je vast al eens over hebt gehoord. In dit bericht praten we je bij over deze ontwikkeling die ook in onze regio eraan komt.

Nieuwe fase met komst sneltesten en XL-locaties

De GGD’en hebben van het ministerie van VWS de opdracht gekregen Nederlanders die milde klachten hebben te testen. En dat blijft zo. Wel gaan we in Nederland een nieuwe fase in als het gaat om het aantal testen dat per week afgenomen kan worden. Dit dankzij de komst van sneltesten en de XL-locaties. We zijn blij dat we daarin samenwerken met het bedrijfsleven en het ministerie van Defensie; in deze crisis is alle hulp welkom.

Realisatie van de XL-teststraten

We gaan samen met VNO-NCW en het Ministerie van Defensie de XL-testlocaties realiseren en waar nodig bemensen. Op een XL-testlocatie gaan 2.500 tests of meer per dag afgenomen worden. In de XL-testlocaties worden zowel sneltesten als PCR-tests uitgevoerd. Welke sneltesten voor welke doelgroep worden aangeboden, is nog niet duidelijk. Er komen in eerste instantie zeven tot tien XL-testlocaties. In een latere fase volgen mogelijk nog 25 ‘gewone’ snelteststraten.

Aansluiting op bestaande infrastructuur

Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor het nationale testbeleid, de inzet van sneltesten en de teststrategie. De Landelijke Coördinatiestructuur Testbeleid (LCT) is binnen het ministerie van VWS opgericht om de beschikbare testcapaciteit in Nederland te vergroten, zodat er voldoende testen zijn om het testbeleid uit te voeren. Nu en in de toekomst. In opdracht van het LCT gaan wij de infrastructuur voor sneltesten organiseren en aansluiten op onze infrastructuur. Dat is belangrijk om zicht te blijven houden op verspreiding van het virus. En om te garanderen dat iedereen die besmet is ook direct een bron- en contactonderzoek (BCO) krijgt. Ook gaan de locaties gebruik maken van het landelijke callcenter en de coronatestwebsite. Die zijn door de GGD’en ingericht om een afspraak te maken voor een test en de testuitslag doorgeven. Alles bij elkaar maakt dit de inzet van onze GGD-medewerkers relevanter dan ooit.

Sneltest en positieve uitslag

Heb je je laten testen via een commerciële sneltest en is het een positieve uitslag? Neem contact op om je alsnog te laten testen in de teststraat van de GGD: 0800-1202 of coronatest.nl. En blijf binnen.

Let op, waar de sneltest minder betrouwbaar voor is, is een negatief resultaat. Negatief hoeft niet altijd negatief te zijn. Het advies blijft dus, wanneer je klachten hebt: blijf binnen en maak een testafspraak op de GGD teststraat. We hebben hier weer meer plek, dus je kan de volgende dag terecht voor je afspraak.

Voor het bron en contact onderzoek is het van groot belang dat we alle positieven in beeld hebben. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Bedankt!

testen.jpg

Hoe draag je een mondkapje?

Kijk dit instructiefilmpje hoe je een mondkapje gebruikt.

Dashboard coronavirus

Het dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Op het dashboard is bijvoorbeeld te zien hoeveel mensen positief getest zijn op het virus en of het aantal besmettingen oploopt.

Dashboard

Logo Alleen samen.png

Corona woordenlijst

19 oktober 2020

Soms gebruiken mensen moeilijke woorden als ze praten over het virus. Maar wat bedoelen ze nu eigenlijk als ze het over de incubatietijd hebben. En dat het virus afremt. Is dat goed nieuws, of juist niet? De Corona woordenlijst is een lijst met moeilijke woorden over het Corona-virus.

Letters.jpg

Wanneer testen en in quarantaine?

15 oktober 2020

Wanneer moet je thuisblijven vanwege corona, wanneer moet je een testafspraak maken en welke uitzonderingen zijn er? Dit stroomschema wijst de weg.

Stroomschema.jpg

Nieuwe regels coronavirus 13 oktober

13 oktober 2020

Op dinsdag 13 oktober waren premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer op televisie. Ze vertelden over strenge regels tegen het coronavirus. De belangrijkste dingen leggen ze hier uit.

Logo Alleen samen.png

Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

13 oktober 2020

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt.

Per 14 oktober 22.00 uur gelden de volgende maatregelen.

Logo Alleen samen.png

Voor wie download jij de CoronaMelder?

12 oktober 2020

Het coronavirus is er nog altijd. Dus is het belangrijk om juist nu alert te blijven. Daarom is CoronaMelder nu te gebruiken voor heel Nederland. CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

graphic-spread.png

Hulp en steun bij thuisquarantaine

8 oktober 2020

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat je thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. Je blijft bijvoorbeeld thuis als je klachten hebt die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Hoe lang je in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie. We begrijpen dat het voor jou lastig kan zijn om binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als je dat nodig hebt. Hier lees je hoe je hulp kunt vragen.

Thuis blijven.jpg

Ik heb hulp nodig

8 oktober 2020

De gevolgen van het coronavirus zijn voor veel mensen nu al voelbaar. Misschien ben je je baan verloren of is een dierbare overleden en weet je even niet meer wat je moet doen. Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken. Iemand die je kan helpen met je geldzaken of met hoe je je voelt. Op de website van Aandacht voor elkaar vind je informatie en tips hoe je met je zorgen om kan gaan.

Stress.jpg

Daar doe jij het voor

5 oktober 2020

Een mooie reis maken, of weer op een festival staan. Iedereen heeft zo zijn redenen om zich nu aan de maatregelen te houden, zodat we straks ons normale leven weer op kunnen pakken. Waar doe jij het voor?

coronacamp3.png

In hoeverre verspreid je het virus als je niet ziek bent?

28 september 2020

Dat je besmettelijk bent als je corona hebt en ziek bent, is bekend. Maar in hoeverre verspreid je het virus als je niet ziek bent? In deze video wordt uitgelegd wat symptomatische, asymptomatische en presymptomatische verspreiding is.

Bron: NOS op 3

Welke stappen zetten we om veilig en effectief te kunnen vaccineren?

24 september 2020

Welke stappen dat zijn lees je in deze routekaart.

Routekaart vaccin.jpg

Corona spelregels in studentenhuizen

24 september 2020

Wat als in een studentenhuis een huisgenoot klachten heeft of positief getest is?

Op deze poster vind je de informatie.

studentenhuis.jpg