Vragen

Op deze website lezen en schrijven vindt u in begrijpelijke taal de informatie over corona https://www.lezenenschrijven.nl/wat-wij-doen/corona-in-begrijpelijke-taal/

 • Kinderen t/m groep 2 (< 6 jaar) mogen naar de opvang of school wanneer zij klachtenvrij of enkel neusverkouden zijn. Als het kind last heeft van koorts (>38*C), hoesten, verlies van reuk/smaak of benauwd, moet hij/zij thuisblijven. Ook als iemand anders in het gezin last heeft van koorts of benauwdheid, of als het kind contact heeft gehad met iemand met bewezen corona-infectie in de laatste 14 dagen, moet het kind thuisblijven.
 • Kinderen vanaf groep 3 moeten thuisblijven bij klachten. Ook moeten kinderen thuisblijven als iemand in het huis last heeft van koorts of benauwdheid.
 • Een kind met klachten kan getest worden. Als de test negatief is, kan het mogelijk weer naar de opvang of school. Dit geldt niet wanneer ze thuis moeten blijven omdat ze in contact zijn geweest met iemand met een bewezen corona-infectie, dan moeten ze minimaal 14 dagen thuisblijven.

Aan medewerkers van de kinderopvang wordt gevraagd een toezichthouder te bellen waar zij al contact mee hebben. Ook kan je gebruik maken van het contactformulier op de website, of een mail sturen naar thz@vggm.nl voor kinderopvanglocaties en gastouders in Gelderland-Midden (gevestigd in de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar).

Kinderopvanglocaties en gastouders in Noord- en Oost-Gelderland kunnen contact opnemen door te bellen met 088-443 30 15 of een mail sturen naar kinderopvang@ggdnog.nl

Indien jullie als school specifieke vragen hebben rond jeugdgezondheid, dan kunnen jullie contact opnemen met de jeugdverpleegkundige en/of jeugdarts van jullie school.
Hiervoor verwijzen wij jullie naar de contactgegevens van jullie eigen JGZ team. Zijn deze bij jullie niet bekend?

Dan kunnen jullie je vraag stellen door te mailen naar ggd@vggm.nl of door te bellen naar 088-3556000 voor scholen in Gelderland-Midden (gevestigd in de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar).

Scholen in Noord- en Oost-Gelderland (dit zijn de gemeenten Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Doetinchem, Elburg, Epe, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Heerde, Lochem, Montferland, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Voorst, Winterswijk en Zutphen) kunnen contact opnemen door te mailen naar jgz@ggdnog.nl of door te bellen naar 088-443 31 00.

Dat is verdrietig en we begrijpen dat je daar met iemand over wilt praten. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met Nazorg contact Traumatische Rouw via het telefoonnummer 088-330 5100 of een e-mail sturen naar ncp@impact.arq.org.

De GGD kan u ondersteunen bij het gezond en veilig heropenen van scholen en kinderopvanglocaties. Hiervoor werkt de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) samen met de gezonde schooladviseur en afdeling infectieziektebestrijding.
Hieronder leest u wat wij voor u kunnen betekenen:

 • De JGZ kan dienen als direct aanspreekpunt van schoolleiding, IB-ers, leerkrachten, ouders en kinderen door fysieke aanwezigheid op de locaties indien gewenst en/ of digitaal via het contactformulier op www.ggdsamengezond.nl en/of telefonisch door contact op te nemen met uw JGZ contactpersoon.
 • De JGZ kan meedenken met ouders en school over schoolgang bij kinderen of gezinnen die ziek zijn of tot de risicogroep behoren voor COVID-19.
 • De JGZ kan ondersteunen bij vragen over hygiëne, geschikte looproutes, afstand houden en het gezond houden van kinderen en leerkrachten door korte lijnen met de gezonde school adviseur en infectieziektebestrijding.
 • De JGZ kan ondersteunen in de communicatie naar ouders (online, via ouderportaal aan school, aanleveren juiste filmpjes/informatie etc.).
 • De JGZ beschikbaar is voor eventuele verdere gesprekken met kinderen en ouders indien gewenst of gespecialiseerde hulp en zorg kan inschakelen indien nodig.

Er is bij de RIVM één loket voor mentale gezondheid. Namelijk het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19.

Dit online loket is gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid. https://www.rivm.nl/ivccorona

Wil je alles weten over het Coronavirus. Steffie legt je alles uit wat je wel en niet moet doen. Zo kun je ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.

https://corona.steffie.nl/nl/

Voor iedereen op de basisschool gelden dezelfde regels. Dus ook als je ouder bent dan 12 jaar. Jij mag dus gewoon naar school.

Op de website van de kinderombudsman vind je het antwoord op jouw vragen. https://www.dekinderombudsman.nl/ik-heb-een-vraag-over/corona

Sinds een aantal weken zitten we thuis vanwege het coronavirus. De scholen zijn dicht en waarschijnlijk zijn je ouders ook thuis. Een situatie die niet voor iedereen makkelijk is om door te komen. Sommige kinderen krijgen te maken met mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld. Dit vinden zij vaak lastig om te vertellen. Ze schamen zich, zijn bang of geven zichzelf de schuld. 

Op deze site vind je allerlei Zapp-programma's over kindermishandeling. Ben je zelf slachtoffer, of denk je dat iemand anders dat is? Kijk hier ook wat je kunt doen en hoe je hulp kunt vinden.

http://www.zapp.nl/themas/veilig

Wil je alles weten over het Coronavirus. Steffie legt je alles uit wat je wel en niet moet doen. Zo kun je ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.

https://corona.steffie.nl/nl/

Heb je vragen over Corona en wil je er graag met iemand over chatten? Dat kan via jouwggd.nl

https://chat-client-ggd-jouwggd.serviant.nl/

Je mag over alles praten met onze vrijwilligers, elke dag tussen 11.00 en 21.00. Bel gratis en anoniem 0800-0432 of kom chatten. Het kan soms zijn dat je eventjes moet wachten, omdat veel kinderen ons proberen te bereiken. Als je met leeftijdsgenoten ervaringen uit wil wisselen, kun je met elkaar praten op het forum. Je mag natuurlijk ook gewoon even rondkijken!

Ook kun je terecht bij de Kindertelefoon. Elke dag, gratis en anoniem. Bel 0800-0432 of kom chatten op kindertelefoon.nl. Daar vind je ook het forum waar je kunt praten met leeftijdsgenoten.

Heb je vragen over Corona en wil je er graag met iemand over chatten? Dat kan via jouwggd.nl

www.jouwggd.nl

https://chat-client-ggd-jouwggd.serviant.nl/

Er gelden verschillende regels voor kinderen tot en met 12 jaar. Met deze beslisboom kun je bepalen wat in jullie situatie geldt.

Aanpassing 1 september 2020:
Na de persconferentie van 1 september is het beleid in de beslisboom iets aangepast. Voor kinderen van 0-4 jaar die terug komen uit een oranje of rood gebied gelden nu dezelfde regels als voor kinderen die ouder zijn dan 4 jaar. Dat betekent dat ze naar de kinderopvang mogen, maar alleen als ze zelf geen klachten hebben die bij Corona kunnen passen! Kinderen die wel klachten hebben moeten thuis blijven.

Kan ik bij de GGD een COVID-vrij verklaring krijgen?

 • Nee, de GGD test alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Om zo verspreiding van het virus te voorkomen. De GGD test niet om ervoor te zorgen dat mensen bijvoorbeeld op vakantie kunnen. Let goed op welke verklaring het land vraagt waar je naar toe gaat. Het kan om een PCR of serologische (bloedtest) gaan.

Waar kan ik wel terecht voor een COVID-vrij verklaring?

 • Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt. Deze organisaties zijn op internet goed te vinden. Zoek maar eens op ‘covid19-vrijverklaring Gelderland’ of ‘non-covidverklaring Gelderland'. Wel moet je dan (opnieuw) getest worden. Daar vraagt de organisatie geld voor. Hoeveel dit kost, verschilt per organisatie.

Wat moet ik doen als het ziekenhuis of de school vraagt om een COVID-vrij verklaring?

 • Soms vragen ziekenhuizen, scholen of andere organisaties (bijvoorbeeld jouw werkgever) om bewijs dat je niet besmet bent. De GGD geeft zo’n bewijs niet. Je kunt contact opnemen met het ziekenhuis of de instelling. Zij helpen je verder.

Als je terug reist uit een land met kleurcode oranje, is het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. In het land waar je bent geweest zijn meerdere corona besmettingen en jij hebt mogelijk risico gelopen. Blijf in de komende 10 dagen thuis en heb geen contact met anderen. Als je klachten ontwikkelt, maak dan een afspraak voor een coronatest via 0800 – 1202 of maak online de afspraak.. Ontwikkel je in de komende 10 dagen geen klachten, dan stopt de quarantaine en kan je weer naar buiten na de 10 dagen.

Vanaf de zomervakantie moeten scholen verzuim weer registreren.
Als een leerling behoort tot een risicogroep is vrijstelling van 'fysiek onderwijs' soms mogelijk.

Lees hier meer over de uitzonderingssituaties.

Ja, het testen van kinderen is mogelijk, maar wordt bij jonge kinderen bijna niet geadviseerd.
Als jouw kind klachten heeft die passen bij corona (verkouden, hoesten, benauwdheid, koorts), is het mogelijk om jouw kind te laten testen. Voor het inplannen van een afspraak kan je bellen naar 0800 – 1202. Is jouw kind jonger dan 6 jaar, dan word je doorverbonden naar de regionale GGD.

Een coronatest is een vervelende test voor kinderen. Dit komt doordat we met een wattenstaafje achterin de keel en diep in de neus een beetje slijm afnemen. Daarnaast is de kans op coronabesmettingen bij kinderen erg laag. Dit is belangrijk om in de overweging mee te nemen of je jouw kind wil laten testen.

Bij twijfel of wil je meer informatie hebben over de test, neem dan contact op via 0800 – 844 6000 (keuze 1) als je woont in de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar..

Het testen van kinderen kan soms wel zinvol zijn als kinderen contact hebben gehad met personen die positief getest zijn op corona, of als 3 of meer kinderen in dezelfde groep klachten hebben die op corona kunnen duiden. De GGD overlegt dan met ouders, school en/ of kinderopvang of testen zinvol is.

Kinderen/ Jongeren, ouder dan 12 jaar

 • Kinderen van deze leeftijd kunnen net als volwassenen getest worden.
 • Kinderen van 12 tot en met 15 jaar moeten ook zelf toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker of het kind aan de telefoon kan komen om toestemming te geven.
 • Kinderen van 16 jaar of ouder mogen zelf een afspraak maken via 0800-1202 of maak online de afspraak.. Hiervoor hoeft de ouder geen toestemming te geven.

Lees hier meer achtergrondinformatie:https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen

Bekijk ook dit filmpje met uitleg over het testen van kinderen: https://youtu.be/Q61CxN2htIY

De regels hiervoor verschillen per leeftijd.

Lees hier de regels voor kinderen tot en met 6 jaar.

Lees hier de regels voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar.

Jongeren ouder dan 12 jaar moeten bij verkoudheidsklachten , net als volwassenen, thuis blijven en zich laten testen.

Hier is een speciaal budget voor, vanuit het Openbare Gezondheidzorg budget (OGZ). Je hoeft de test dus niet zelf te betalen.

Nee, je moet nu klachten hebben (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts), anders heeft het geen zin om te testen. De test is bedoeld om te zien of je het virus op dit moment bij je draagt. Met deze test kunnen wij niet zien of je het virus hebt gehad. Wij kunnen ook niet zien of je antistoffen hebt.

Als je al langer dan 48 uur wacht op jouw uitslag, kan je zelf bellen naar de regionale GGD om de uitslag op te vragen. Woont u in de regio GGD Gelderland-Midden? Dat zijn de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar. Neem dan contact op met het telefoonnummer 0800 – 844 6000 (keuze 1).

Nee, jij moet eerst een test aanvragen. Om een testafspraak te maken, kan je bellen naar 0800-1202 of maak online de afspraak.. Je kan dan kiezen voor een GGD-testlocatie bij jou in de buurt. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar verdeeld over de 25 GGD-regio’s.

Voor het maken van een afspraak stellen wij je kort een aantal vragen. Bij het inplannen van de afspraak vragen wij jouw BSN-nummer voor identificatie. Je krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. We proberen de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Als iemand positief test voor het corona virus, start de GGD met bron- en contact onderzoek. In dit onderzoek vragen we naar alle huisgenoten, nauwe contacten (langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) en overige contacten. Vervolgens neemt de GGD contact op met de huisgenoten en de nauwe contacten. Als jij een huisgenoot of nauw contact bent, belt de GGD jou. Denk je dat je een nauw contact bent, maar de GGD heeft nog niet gebeld? Neem dan contact met ons op via 0800 – 844 6000 (keuze 1).

Ben je een overig contact (op 1,5 meter afstand geweest van positief getest persoon)? Dan hoef je niet in quarantaine. Wel moet je de komende 10 dagen extra goed letten op jouw gezondheid. Mijd zo veel als mogelijk contact met anderen en laat je testen bij milde klachten.

Je kan online een afspraak maken voor een coronatest. Klik hier om online de afspraak te maken.

Wat betekent (thuis)quarantaine?

 • Blijf op de plek waar je in quarantaine bent. Ontvang geen bezoek.
 • Je mag in de periode dat je in quarantaine bent niet reizen of naar een andere locatie in Nederland gaan. Inkomende reizigers mogen niet terugkeren naar het land van herkomst.
 • Als je tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus mag je na 10 dagen stoppen met de quarantaine.
 • Voor (thuis)quarantaine gelden de volgende leefregels:
  • Je werkt thuis en gaat niet met openbaar vervoer.
  • Alleen als je in de zorg werkt, mag je onder bepaalde voorwaarden werken. Overleg dit met de GGD of de bedrijfsarts.
  • Er mag niemand bij je op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
  • Alleen de mensen die bij je wonen, mogen samen met jou in huis zijn. Je hebt zo weinig mogelijk contact met jouw huisgenoten en blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Heb je medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar neem telefonisch contact op met de arts.
  • Laat anderen boodschappen doen. Als dit niet kan, mag je wel even naar buiten om een boodschap te doen. Maar alleen als je geen klachten hebt.
  • Je mag in jouw tuin of op jouw balkon zitten.
  • Kinderen van 12 jaar en jonger mogen naar school of sporten.

Wat moet ik doen als ik klachten krijg die lijken op corona?

 • Als je klachten krijgt, mag je niet naar buiten. Laat je testen. Als je ook andere aandoeningen of zware coronaklachten heeft, bel je de huisarts. Je blijft thuis en je hebt geen contact met anderen, totdat de testuitslag bekend is.
 • Als uit de coronatest blijkt dat je geen corona hebt, dan blijf je in thuisquarantaine totdat de 10 dagen voorbij zijn.
 • Als uit de coronatest blijkt dat je wel corona hebt, geldt:
  • Je gaat in isolatie. Vermijd contact met huisgenoten, familieleden en ander bezoek.
  • Volg de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten of GGD.
  • Jouw reisgenoten, gezinsleden of beide moeten ook in (thuis)quarantaine (blijven).
  • Je mag niet reizen en niet terug gaan naar je land van herkomst als dit niet Nederland is.
  • De GGD start een bron en contactonderzoek (voor toeristen alleen voor het verblijf in Nederland).
  • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne. Was regelmatig je handen met water en zeep. Doe dit altijd:
   • na hoesten en niezen;
   • nadat je op het toilet bent geweest;
   • na het schoonmaken en opruimen;
   • voor het (bereiden van) eten.
  • Gebruik voor het hoesten een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
  • Gebruik een zakdoek maar 1 keer en gooi de zakdoek gelijk weg. Was daarna je handen.

Welke reizigers hoeven niet in (thuis)quarantaine?

Bepaalde groepen reizigers vallen onder een uitzonderingscategorie, waarbij het niet uitmaakt uit welk land zij zijn vertrokken. Deze groepen hoeven bij terugkeer niet 10 dagen in quarantaine (behalve als zij klachten hebben).

Het gaat daarbij om de volgende groepen:

 • transitpassagiers die via Nederland willen reizen en die de internationale transitzone van de luchthaven niet verlaten;
 • zorgprofessionals, alleen als zij naar Nederland reizen voor werk (inclusief medische onderzoekers en zorgpersoneel voor de ouderenzorg);
 • grenswerkers als zij voor hun werk reizen;
 • personen werkzaam in het transport als zij voor hun werk reizen;
 • diplomaten als zij voor hun werk reizen;
 • personeel van internationale organisaties en personen uitgenodigd door internationale organisaties, als zij voor hun werk reizen;
 • militair personeel, als deze medewerkers voor hun werk reizen;
 • humanitaire hulpverleners, als zij voor hun werk reizen;
 • personeel ten behoeve van civiele bescherming, als deze medewerkers voor hun werk reizen.
 • zeevaarders met een zeemansboekje (behalve zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart);
 • personen die zwaarwegende redenen hebben om hun familie in Nederland te bezoeken. Hierbij gaat het om reizen in uitzonderlijke gevallen. Een uitzonderlijk geval is bijvoorbeeld een terminaal ziek familielid bezoeken of een begrafenis bijwonen. Het is bedoeld voor de eerstegraads- en tweedegraadsfamilieleden. Partner en kinderen zijn eerstegraads en kleinkinderen zijn tweedegraads.

Je komt naar de teststraat op het afgesproken tijdstip en volgt de instructies op. De test wordt gedaan met een wattenstokje in de keel en neus. De test zelf duurt kort.

Iedereen met milde klachten die misschien wijzen op het coronavirus (zoals verkoudheid, hoesten of verhoging), kan via telefoonnummer 0800-1202 of online een afspraak maken om zich te laten testen bij één van de testlocaties van de GGD.

De test wordt gedaan met een lang wattenstokje achterin de keel en neus. De test duurt niet lang, maar wordt als vervelend of pijnlijk ervaren door kinderen.

Vóór de test

Je bent uitgenodigd om je te laten testen op het corona-virus op één van onze testlocaties. Omdat je verdacht wordt van corona-virus is het nodig om in thuisisolatie te gaan. Dit betekent:

- Je moet thuisblijven en je mag niet naar buiten, ook niet voor je werk.

- Je mag in je tuin of op je balkon zitten, als je geen contact hebt met anderen.

- Je mag geen bezoek ontvangen, behalve jouw huisarts en de GGD.

- Als je zo ziek bent dat je medische hulp nodig hebt, neem dan telefonisch contact op met de huisarts.

Voor meer informatie over leefregels: https://lci.rivm.nl/leefregels

Volwassenen moeten zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. Dit betekent dus 1,5 meter afstand houden. Ook moet van te voren nagevraagd worden of er geen klachten zijn die verband kunnen houden met Corona.

Scholen kunnen letten op looproutes en gespreide starttijden, zodat niet alle ouders en leerlingen tegelijk komen.

Lees hier de veel gestelde vragen over het volledig openen onderwijs

Zowel bij negatieve als positieve uitslag bellen wij je binnen 48 uur over de uitslag. Als je het coronavirus hebt, starten wij het bron- en contactonderzoek. Besmette personen gaan vervolgens in isolatie. Hun huisgenoten krijgen het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Ook de directe contacten, die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, krijgen het advies om twee weken thuis te blijven. De GGD zal in deze periode enkele keren contact opnemen. Ook moeten zij contact met ons houden over eventuele gezondheidsklachten.