Vragen

Gebruik bij voorkeur speelgoed wat goed te reinigen is.
Reinig gebruikt speelgoed dagelijks.

Contactpunten moeten vaker dan gebruikelijk worden schoongemaakt, maar in ieder geval dagelijks. Hoeveel vaker is afhankelijk van het gebruik.

Dat is soms een lastig onderscheid.  Zowel hooikoorts als corona kunnen niezen en hoesten als klachten geven.  

Als je hooikoorts hebt, heb je elk  jaar ongeveer dezelfde klachten in ongeveer dezelfde periode. Je kan dan goed aanvoelen of die klachten van hooikoorts komen.

Ben je hooikoortspatient en heb je medicijnen tegen koorts? Neem die dan op tijd in. Zo onderdruk je de klachten en voorkom je verwarring met het coronavirus. Corona reageert namelijk niet op hooikoortsmedicijnen

Neem contact op met de huisarts als de hooikoortsklachten erger worden en overgaan in keelpijn. Of als je er koorts bij krijgt. Hooikoorts veroorzaakt zelden koorts.

Als je de klachten van je kind niet vertrouwt dan houd je het thuis en neem je contact op met je huisarts wanneer het niet beter wordt, (hoge) koorts krijgt of benauwd wordt.

Nee, jij moet eerst een test aanvragen. Om een testafspraak te maken, kan je bellen naar 0800-1202. Je kan dan kiezen voor een GGD-testlocatie bij jou in de buurt. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar verdeeld over de 25 GGD-regio’s.

Voor het maken van een afspraak stelt een medewerker je kort een aantal vragen. Bij het inplannen van de afspraak vragen wij jouw BSN-nummer voor identificatie. Je krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. We proberen de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Er zijn geen speciale regels voor jong volwassenen. Op deze website zijn informatie en tips te vinden voor jongeren en jongvolwassenen.

https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Jongeren-en-jongvolwassenen/Over-het-virus/Vraag-en-antwoord-voor-jongeren

 • Als het gaat om nieuwe klachten, dan moet kind thuis blijven tot 24 uur na verdwijnen van klachten
 • Als het gaat om herkenbare en onveranderde klachten, mag kind naar school of opvang
 • Kijk bij het tabblad documenten voor meer achtergrondinformatie bij deze vraag

Kinderopvanglocaties en gastouders in Gelderland-Midden (gevestigd in de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar) kunnen contact opnemen met de coronalijn via telefoonnummer: 088-3556800.

Kinderopvanglocaties en gastouders in Noord- en Oost-Gelderland (gemeenten Aalten, Apeldoorn, Berkelland, Bronckhorst, Brummen, Doetinchem, Elburg, Epe, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Heerde, Lochem, Montferland, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Putten, Voorst, Winterswijk en Zutphen) kunnen contact opnemen met de GGD via: 088 - 443 30 00.

Contact met een van de toezichthouder is via dit nummer mogelijk. Mailen kan ook, via kinderopvang@ggdnog.nl.

Er is bij de RIVM één loket voor mentale gezondheid. Namelijk het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19.

Dit online loket is gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid. https://www.rivm.nl/ivccorona

- Hou de breng- en haalmomenten zo kort mogelijk

- Kinderen worden bij voorkeur door één ouder gebracht en opgehaald

- Kom als ouder niet in de school en zo min mogelijk op het plein. Houdt 1,5 meter afstand van andere ouders, en leerkrachten

- Probeer overdracht van informatie, zoals hoe het die dag ging op school met uw kind, digitaal/telefonisch uit te wisselen met de leerkracht.

En daarnaast: beperkt het contact tussen verschillende groepen, bijvoorbeeld door spreiding in haal- en brengmomenten, maximum aantal leerlingen/ouders per keer, eventueel aanbrengen van afstandslijnen.

Als de leerkracht ziek is komt hij of zij niet werken. De les wordt daar waar mogelijk overgenomen door een andere leerkracht.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/basisonderwijs-en-speciaal-onderwijs

Kinderen spelen een kleine rol in de verspreiding van het nieuwe coronavirus.

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen

Ga in overleg met uw werkgever op zoek naar een oplossing? Bijv. op andere dagen/tijden werken, vanuit huis, opnemen van zorgverlof, ed.

Wij adviseren om navraag te doen bij de behandelend arts over of uw kind tot de risicogroep behoort. Het RIVM heeft hierover ook een richtlijn gegeven https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

De NVK geeft uitgebreidere informatie over kinderen:

https://www.nvk.nl/over-nvk/vereniging/dossiers-en-standpunten/covid-19/document-covid-19?dossierid=26542080

Nee, kinderen met gezondheidsklachten of die behoren tot de risicogroepen volgens het RIVM hoeven per 11 mei niet naar school. Neem in dat geval contact op met de schoolleiding. Dit geldt ook voor kinderen van ouders die werken met mensen in de risicogroep. Het RIVM heeft hierover ook een richtlijn gegeven. Meer over die richtlijn leest u hier: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19

https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19#risicogroepen
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden#kinderen

Op deze website lezen en schrijven vindt u in begrijpelijke taal de informatie over corona https://www.lezenenschrijven.nl/wat-wij-doen/corona-in-begrijpelijke-taal/

Bent u somber of gespannen door het coronavirus? Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel één van de hulplijnen om te praten over uw angstige gevoelens.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/zorg/somber-of-gespannen-door-het-coronavirus

Specifiek zijn er de volgende maatregelen van kracht:

 •  Kinderen met de volgende klachten blijven thuis: Neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts, kortademigheid.
 •  Kinderen mogen pas weer naar de opvang als zij 24 uur geen klachten meer hebben
 •  Als iemand in het huishouden van het kind koorts boven 38 graden Celsius en/of benauwdheidsklachten heeft, blijft het kind ook thuis
 •  Als iedereen 24 uur geen klachten heeft, mogen de kinderen weer naar de opvang
 •  Als iemand in het huishouden van de kinderen getest is voor COVID-19 en positief, moeten kinderen wachten dat die persoon 24 uur klachten vrij is en dan 14 extra dagen thuisblijven
 •  Kinderen met klachten worden zo mogelijk getest door de GGD met toestemming van ouder(s)/verzorger(s)

Wil je alles weten over het Coronavirus. Steffie legt je alles uit wat je wel en niet moet doen. Zo kun je ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.

https://corona.steffie.nl/nl/

Ja, het testen van kinderen is mogelijk, maar wordt bij jonge kinderen maar zelden geadviseerd.

Kinderen jonger dan 12 jaar

 • Vooral jonge kinderen hebben regelmatig periodes met neusverkoudheid. Vaak komt dan de vraag of deze kinderen getest moeten worden voordat zijn naar school of opvang mogen.
 • Uit onderzoek blijkt dat kinderen niet vaak besmet zijn met corona. Als ze wel besmet zijn, gaat het bijna altijd om milde klachten. Ook dragen besmette kinderen maar heel weinig het virus over naar andere kinderen of volwassenen.
 • Kinderen met bekende luchtwegklachten of met nieuwe milde klachten hoeven niet getest te worden. Bij bekende klachten mag een kind, ook als het niet getest is, gewoon naar school of kinderopvang.
 • Bij nieuwe klachten of een verandering van bestaande klachten kunnen kinderen thuis uitzieken, en gaan ze weer naar school of opvang als de klachten over zijn. De kans is namelijk heel groot dat het niet gaat om corona.
 • Het testen van kinderen kan soms wel zinvol zijn als kinderen contact hebben gehad met personen die positief getest zijn op corona, of als 3 of meer kinderen in dezelfde groep klachten hebben die op corona kunnen duiden. De GGD overlegt dan met ouders, school en/ of kinderopvang of testen zinvol is.

Kinderen/ Jongeren, ouder dan 12 jaar

 • Kinderen van deze leeftijd kunnen net als volwassenen getest worden.
 • Kinderen van 12 tot en met 15 jaar moeten ook zelf toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker of het kind aan de telefoon kan komen om toestemming te geven.
 • Kinderen van 16 jaar of ouder mogen zelf een afspraak maken via 0800-1202. Hiervoor hoeft de ouder geen toestemming te geven.

Lees hier meer achtergrondinformatie:https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen

Bekijk ook dit filmpje met uitleg over het testen van kinderen: https://youtu.be/Q61CxN2htIY

De test wordt gedaan met een lang wattenstokje achterin de keel en neus. De test duurt niet lang, maar wordt als vervelend of pijnlijk ervaren door kinderen.

Voor iedereen op de basisschool gelden dezelfde regels. Dus ook als je ouder bent dan 12 jaar. Jij mag dus gewoon naar school.

Op de website van de kinderombudsman vind je het antwoord op jouw vragen. https://www.dekinderombudsman.nl/ik-heb-een-vraag-over/corona

Sinds een aantal weken zitten we thuis vanwege het coronavirus. De scholen zijn dicht en waarschijnlijk zijn je ouders ook thuis. Een situatie die niet voor iedereen makkelijk is om door te komen. Sommige kinderen krijgen te maken met mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld. Dit vinden zij vaak lastig om te vertellen. Ze schamen zich, zijn bang of geven zichzelf de schuld. 

Op deze site vind je allerlei Zapp-programma's over kindermishandeling. Ben je zelf slachtoffer, of denk je dat iemand anders dat is? Kijk hier ook wat je kunt doen en hoe je hulp kunt vinden.

http://www.zapp.nl/themas/veilig

Wil je alles weten over het Coronavirus. Steffie legt je alles uit wat je wel en niet moet doen. Zo kun je ervoor zorgen dat jij en anderen niet ziek worden.

https://corona.steffie.nl/nl/

Chillen met je vrienden: hoe doe je dat in coronatijd? Als je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Of wel naar buiten mag, maar altijd op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven. Minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en elf veiligheidsregio’s dagen jou uit om daar creatieve oplossingen voor te bedenken. Deel jouw bijdragen in tekst, op video of foto op TikTok of Instagram via #slimmerchillen, of mail naar info@slimmerchillen.nl. Elke vrijdag kiezen we drie winnaars voor de weekprijzen: waardecheques van €50,-, €20,- en €10,-.

www.slimmerchillen.nl

Heb je vragen over Corona en wil je er graag met iemand over chatten? Dat kan via jouwggd.nl

https://chat-client-ggd-jouwggd.serviant.nl/

Je mag over alles praten met onze vrijwilligers, elke dag tussen 11.00 en 21.00. Bel gratis en anoniem 0800-0432 of kom chatten. Het kan soms zijn dat je eventjes moet wachten, omdat veel kinderen ons proberen te bereiken. Als je met leeftijdsgenoten ervaringen uit wil wisselen, kun je met elkaar praten op het forum. Je mag natuurlijk ook gewoon even rondkijken!

Ook kun je terecht bij de Kindertelefoon. Elke dag, gratis en anoniem. Bel 0800-0432 of kom chatten op kindertelefoon.nl. Daar vind je ook het forum waar je kunt praten met leeftijdsgenoten.

Wil je weten of je kunt afspreken met vrienden of heb je vragen over sporten of school? Kijk dan op deze website.

https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Jongeren-en-jongvolwassenen/Vraag-en-antwoord-voor-jongeren

Heb je vragen over Corona en wil je er graag met iemand over chatten? Dat kan via jouwggd.nl

www.jouwggd.nl

https://chat-client-ggd-jouwggd.serviant.nl/

Chillen met je vrienden: hoe doe je dat in coronatijd? Als je zoveel mogelijk thuis moet blijven. Of wel naar buiten mag, maar altijd op anderhalve meter afstand van elkaar moet blijven. Minister Ferdinand Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en elf veiligheidsregio’s dagen jou uit om daar creatieve oplossingen voor te bedenken. Deel jouw bijdragen in tekst, op video of foto op TikTok of Instagram via #slimmerchillen, of mail naar info@slimmerchillen.nl. Elke vrijdag kiezen we drie winnaars voor de weekprijzen: waardecheques van €50,-, €20,- en €10,-.

www.slimmerchillen.nl

Aan medewerkers van de kinderopvang wordt gevraagd een toezichthouder te bellen waar zij al contact mee hebben. Ook kan je gebruik maken van het contactformulier op de website, of een mail sturen naar thz@vggm.nl voor kinderopvanglocaties en gastouders in Gelderland-Midden (gevestigd in de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar).

Kinderopvanglocaties en gastouders in Noord- en Oost-Gelderland kunnen contact opnemen door te bellen met 088-443 30 15 of een mail sturen naar kinderopvang@ggdnog.nl

Alle informatie over hygiëne vindt u op https://www.rivm.nl/hygienerichtlijnen/kdv-psz-bso

Kinderen in kinderopvang en in het basisonderwijs hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren.

Kinderen moeten wel zo veel mogelijk 1,5 meter afstand bewaren ten opzichte van volwassenen. Daarbij heeft het RIVM in haar advies expliciet rekening gehouden met het feit dat afstand houden voor bepaalde categorieën in de praktijk lastig zal zijn.

U leest hier meer over in het protocol heropening kinderopvang I.1 Algemene RIVM richtlijn veiligheidsrisico’s (maken link naar het protocol)

De opvang of gastouder moet de gebruikelijke hygiënemaatregelen nemen:

 • Zorg dat de kinderen en uzelf regelmatig de handen wassen met water en zeep en afdrogen met een papieren handdoek.
 • Leer kinderen dat ze hoesten en niezen in de binnenkant van hun elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes als u moet hoesten of niezen, gooi ze direct weg en was uw handen.
 • Geen handen schudden.

U leest hier meer over in het Protocol heropening kinderopvang I.2 Fysiek contact en I.3 Hygiënemaatregelen (maken link naar protocol)

Er zijn verschillende liedjes om handen wassen leuk te maken. Hier vindt u een paar voorbeelden