Test aanvragen en doen

Iedereen met milde klachten die misschien wijzen op het coronavirus (zoals verkoudheid, hoesten of verhoging), kan via telefoonnummer 0800-1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar. Blijkt iemand met corona besmet? Dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.

Afspraak maken
Om een testafspraak te maken, kan je bellen naar 0800-1202 of maak online de afspraak. Je kan dan kiezen voor een GGD-testlocatie bij jou in de buurt. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar verdeeld over de 25 GGD-regio’s.

Voor het maken van een afspraak stellen wij je kort een aantal vragen. Bij het inplannen van de afspraak vragen wij jouw BSN-nummer voor identificatie. Je krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. We proberen de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Klik hier voor meer informatie over de testlocaties van GGD Gelderland-Midden.

Klik hier voor meer informatie over de testlocaties van GGD Noord- en Oost-Gelderland.

De test
De test wordt gedaan met een lang wattenstokje in de keel en neus. Dat duurt kort. De test is bedoeld om te zien of je het virus op dit moment bij je draagt. Met deze test kunnen wij niet zien of je het virus hebt gehad. Wij kunnen ook niet zien of je antistoffen hebt.

Is testen zinvol als je niet ziek bent?
Nee. Testen heeft alleen zin als je koorts of luchtwegklachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten en kortademigheid. Als je geen klachten hebt, is een test niet zinvol. Want als de test dan negatief is, zegt het niet of je de ziekte hebt gehad en het geeft geen garantie voor de toekomst. Een dag later kan je de ziekte alsnog oplopen of positief testen.

Uitslag testen
Zowel bij negatieve als positieve uitslag bellen wij je binnen 48 uur over de uitslag. Als je het coronavirus hebt, starten wij het bron- en contactonderzoek. Besmette personen gaan vervolgens in isolatie. Hun huisgenoten krijgen het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Ook de directe contacten, die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, krijgen het advies om twee weken thuis te blijven. De GGD zal in deze periode enkele keren contact opnemen met de personen in quarantaine. Bij eventuele gezondheidsklachten moeten ze ook tussentijds contact met ons opnemen.

Meer informatie
Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 1351 beschikbaar. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus

Ernstige klachten en risicogroepen
Voor mensen met ernstige klachten en mensen uit de risicogroepen blijft vanaf juni gelden dat zij zich rechtstreeks telefonisch melden bij een (huis)arts of de spoedeisende hulp. Risicogroepen zijn mensen van 70 jaar en ouder, en volwassenen met onderliggende aandoeningen (bijvoorbeeld ernstige longziekten en hartaandoeningen, diabetes, verminderde weerstand, nier- en leverlijden).

In onderstaand filmpje van de Gelderlander zie je hoe de test in zijn werk gaat.

Ook NU.nl publiceerde een animatiefilmpje met uitleg over de test.

Covid-19.jpg

Adviezen voor sneltesten voor (medische) organisaties

Sneltesten zijn COVID-19 testen waarbij de uitslag sneller bekend is dan bij de PCR-test. Een PCR-test wordt nu veelal gebruikt, zoals in de GGD-teststraten, en heeft nog steeds onze voorkeur. Toch zien we al een toename van het gebruik van antigeen(snel)testen. Wil je als bedrijf of (medische) organisatie zo’n test gebruiken? Lees dan goed de informatie en adviezen die voor jou op een rij zijn gezet. In de bijlagen krijg je antwoorden op vragen als:

  • Hoe betrouwbaar is een antigeentest?
  • Welke antigeentesten zijn gevalideerd?
  • Wat te doen bij een positieve uitslag?
  • Wat te doen bij een negatieve uitslag?
  • Wanneer kan een misstand met een sneltest worden gemeld?

Informatie en adviezen sneltesten bedrijven

Informatie en adviezen sneltesten medische organisaties