Veelgestelde vragen

Kan ik bij de GGD een COVID-vrij verklaring krijgen?

 • Nee, de GGD test alleen mensen die klachten hebben en willen weten of ze op dat moment besmet zijn met het coronavirus. Om zo verspreiding van het virus te voorkomen. De GGD test niet om ervoor te zorgen dat mensen bijvoorbeeld op vakantie kunnen. Let goed op welke verklaring het land vraagt waar je naar toe gaat. Het kan om een PCR of serologische (bloedtest) gaan.

Waar kan ik wel terecht voor een COVID-vrij verklaring?

 • Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt. Deze organisaties zijn op internet goed te vinden. Zoek maar eens op ‘covid19-vrijverklaring Gelderland’ of ‘non-covidverklaring Gelderland'. Wel moet je dan (opnieuw) getest worden. Daar vraagt de organisatie geld voor. Hoeveel dit kost, verschilt per organisatie.

Wat moet ik doen als het ziekenhuis of de school vraagt om een COVID-vrij verklaring?

 • Soms vragen ziekenhuizen, scholen of andere organisaties (bijvoorbeeld jouw werkgever) om bewijs dat je niet besmet bent. De GGD geeft zo’n bewijs niet. Je kunt contact opnemen met het ziekenhuis of de instelling. Zij helpen je verder.

De test wordt gedaan met een lang wattenstokje achterin de keel en neus. De test duurt niet lang, maar wordt als vervelend of pijnlijk ervaren door kinderen.

Ja, het testen van kinderen is mogelijk, maar wordt bij jonge kinderen bijna niet geadviseerd.
Als jouw kind klachten heeft die passen bij corona (verkouden, hoesten, benauwdheid, koorts), is het mogelijk om jouw kind te laten testen. Voor het inplannen van een afspraak kan je bellen naar 0800 – 1202. Is jouw kind jonger dan 6 jaar, dan word je doorverbonden naar de regionale GGD.

Een coronatest is een vervelende test voor kinderen. Dit komt doordat we met een wattenstaafje achterin de keel en diep in de neus een beetje slijm afnemen. Daarnaast is de kans op coronabesmettingen bij kinderen erg laag. Dit is belangrijk om in de overweging mee te nemen of je jouw kind wil laten testen.

Bij twijfel of wil je meer informatie hebben over de test, neem dan contact op via 0800 – 844 6000 (keuze 1) als je woont in de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar..

Het testen van kinderen kan soms wel zinvol zijn als kinderen contact hebben gehad met personen die positief getest zijn op corona, of als 3 of meer kinderen in dezelfde groep klachten hebben die op corona kunnen duiden. De GGD overlegt dan met ouders, school en/ of kinderopvang of testen zinvol is.

Kinderen/ Jongeren, ouder dan 12 jaar

 • Kinderen van deze leeftijd kunnen net als volwassenen getest worden.
 • Kinderen van 12 tot en met 15 jaar moeten ook zelf toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker of het kind aan de telefoon kan komen om toestemming te geven.
 • Kinderen van 16 jaar of ouder mogen zelf een afspraak maken via 0800-1202. Hiervoor hoeft de ouder geen toestemming te geven.

Lees hier meer achtergrondinformatie:https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen

Bekijk ook dit filmpje met uitleg over het testen van kinderen: https://youtu.be/Q61CxN2htIY

Je komt naar de teststraat op het afgesproken tijdstip en volgt de instructies op. De test wordt gedaan met een wattenstokje in de keel en neus. De test zelf duurt kort.

Iedereen met milde klachten die misschien wijzen op het coronavirus (zoals verkoudheid, hoesten of verhoging), kan via telefoonnummer 0800-1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij één van de testlocaties van de GGD.

Vóór de test

Je bent uitgenodigd om je te laten testen op het corona-virus op één van onze testlocaties. Omdat je verdacht wordt van corona-virus is het nodig om in thuisisolatie te gaan. Dit betekent:

- Je moet thuisblijven en je mag niet naar buiten, ook niet voor je werk.

- Je mag in je tuin of op je balkon zitten, als je geen contact hebt met anderen.

- Je mag geen bezoek ontvangen, behalve jouw huisarts en de GGD.

- Als je zo ziek bent dat je medische hulp nodig hebt, neem dan telefonisch contact op met de huisarts.

Voor meer informatie over leefregels: https://lci.rivm.nl/leefregels

Nee, jij moet eerst een test aanvragen. Om een testafspraak te maken, kan je bellen naar 0800-1202. Je kan dan kiezen voor een GGD-testlocatie bij jou in de buurt. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar verdeeld over de 25 GGD-regio’s.

Voor het maken van een afspraak stelt een medewerker je kort een aantal vragen. Bij het inplannen van de afspraak vragen wij jouw BSN-nummer voor identificatie. Je krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. We proberen de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Hier is een speciaal budget voor, vanuit het Openbare Gezondheidzorg budget (OGZ). Je hoeft de test dus niet zelf te betalen.

Nee, je moet nu klachten hebben (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts), anders heeft het geen zin om te testen. De test is bedoeld om te zien of je het virus op dit moment bij je draagt. Met deze test kunnen wij niet zien of je het virus hebt gehad. Wij kunnen ook niet zien of je antistoffen hebt.

Als je terug reist uit een land met kleurcode oranje, is het dringende advies om bij thuiskomst 14 dagen in quarantaine te gaan. In het land waar je bent geweest zijn meerdere corona besmettingen en jij hebt mogelijk risico gelopen. Blijf in de komende 14 dagen thuis en heb geen contact met anderen. Als je klachten ontwikkelt, maak dan een afspraak voor een coronatest via 0800 – 1202. Ontwikkel je in de komende 14 dagen geen klachten, dan stopt de quarantaine en kan je weer naar buiten na de 14 dagen.

Als je al langer dan 48 uur wacht op jouw uitslag, kan je zelf bellen naar de regionale GGD om de uitslag op te vragen. Woont u in de regio GGD Gelderland-Midden? Dat zijn de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar. Neem dan contact op met het telefoonnummer 0800 – 844 6000 (keuze 1).

Als iemand positief test voor het corona virus, start de GGD met bron- en contact onderzoek. In dit onderzoek vragen we naar alle huisgenoten, nauwe contacten (langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter) en overige contacten. Vervolgens neemt de GGD contact op met de huisgenoten en de nauwe contacten. Als jij een huisgenoot of nauw contact bent, belt de GGD jou. Denk je dat je een nauw contact bent, maar de GGD heeft nog niet gebeld? Neem dan contact met ons op via 0800 – 844 6000 (keuze 1).

Ben je een overig contact (op 1,5 meter afstand geweest van positief getest persoon)? Dan hoef je niet in quarantaine. Wel moet je de komende 14 dagen extra goed letten op jouw gezondheid. Mijd zo veel als mogelijk contact met anderen en laat je testen bij milde klachten.

Als je slechthorend of doof bent, dan is het moeilijk om een afspraak te maken via het telefoonnummer 0800-1202. Je kan een e-mail sturen aan coronatest@vggm.nl. Wij bekijken de mail meerdere keren per dag. Als we jouw bericht zien, sturen we je een lijstje met vragen om in te vullen. Nadat we die informatie hebben gekregen, plannen wij een afspraak in voor de test. Een afspraakbevestiging met tijd en locatie ontvang je per mail.

Wat betekent (thuis)quarantaine?

 • Blijf op de plek waar u in quarantaine bent. Ontvang geen bezoek.
 • U mag in de periode dat u in quarantaine bent niet reizen of naar een andere locatie in Nederland gaan. Inkomende reizigers mogen niet terugkeren naar het land van herkomst.
 • Als u tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus mag u na 14 dagen stoppen met de quarantaine.
 • Voor (thuis)quarantaine gelden de volgende leefregels:
  • U werkt thuis en gaat niet met openbaar vervoer.
  • Alleen als u in de zorg werkt, mag u onder bepaalde voorwaarden werken. Overleg dit met de GGD of de bedrijfsarts.
  • Er mag niemand bij u op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
  • Alleen de mensen die bij u wonen, mogen samen met u in huis zijn. U heeft zo weinig mogelijk contact met uw huisgenoten en blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
  • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar neem telefonisch contact op met de arts.
  • Laat anderen boodschappen doen. Als dit niet kan, mag u wel even naar buiten om een boodschap te doen. Maar alleen als u geen klachten heeft.
  • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
  • Kinderen van 12 jaar en jonger mogen naar school of sporten.

Wat moet ik doen als ik klachten krijg die lijken op corona?

 • Als u klachten krijgt, mag u niet naar buiten. Laat u testen: https://www.ggdnog.nl/corona/alles-over-corona/coronatest-wanneer-hoe-en-waar. Als u ook andere aandoeningen of zware coronaklachten heeft, belt u de huisarts. U blijft thuis en u heeft geen contact met anderen, totdat de testuitslag bekend is.
 • Als uit de coronatest blijkt dat u geen corona heeft, dan blijft u in thuisquarantaine totdat de 14 dagen voorbij zijn.
 • Als uit de coronatest blijkt dat u wel corona heeft, geldt:
  • U gaat in isolatie. Vermijd contact met huisgenoten, familieleden en ander bezoek.
  • Volg de adviezen van de lokale gezondheidsautoriteiten of GGD.
  • Uw reisgenoten, gezinsleden of beide moeten ook in (thuis)quarantaine (blijven).
  • U mag niet reizen en niet terug gaan naar uw land van herkomst als dit niet Nederland is.
  • De GGD start een bron en contactonderzoek (voor toeristen alleen voor het verblijf in Nederland).
  • Zorg voor goede persoonlijke hygiëne. Was regelmatig uw handen met water en zeep. Doe dit altijd:
   • na hoesten en niezen;
   • nadat u op het toilet bent geweest;
   • na het schoonmaken en opruimen;
   • voor het (bereiden van) eten.
  • Gebruik voor het hoesten een papieren zakdoek. Heeft u geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van uw elleboog.
  • Gebruik een zakdoek maar 1 keer en gooi de zakdoek gelijk weg. Was daarna uw handen.

Welke reizigers hoeven niet in (thuis)quarantaine?

Bepaalde groepen reizigers vallen onder een uitzonderingscategorie, waarbij het niet uitmaakt uit welk land zij vertrokken. Deze groepen hoeven bij terugkeer niet 14 dagen in quarantaine (behalve als zij klachten hebben).

Het gaat daarbij om de volgende groepen:

 • transitpassagiers die via Nederland willen reizen en die de internationale transitzone van de luchthaven niet verlaten;
 • zorgprofessionals, alleen als zij naar Nederland reizen voor werk (inclusief medische onderzoekers en zorgpersoneel voor de ouderenzorg);
 • grenswerkers als zij voor hun werk reizen;
 • personen werkzaam in het transport als zij voor hun werk reizen;
 • diplomaten als zij voor hun werk reizen;
 • personeel van internationale organisaties en personen uitgenodigd door internationale organisaties, als zij voor hun werk reizen;
 • militair personeel, als deze medewerkers voor hun werk reizen;
 • humanitaire hulpverleners, als zij voor hun werk reizen;
 • personeel ten behoeve van civiele bescherming, als deze medewerkers voor hun werk reizen.
 • zeevaarders met een zeemansboekje (behalve zeevarenden op commerciële jachten en pleziervaart);
 • personen die zwaarwegende redenen hebben om hun familie in Nederland te bezoeken. Hierbij gaat het om reizen in uitzonderlijke gevallen. Een uitzonderlijk geval is bijvoorbeeld een terminaal ziek familielid bezoeken of een begrafenis bijwonen. Het is bedoeld voor de eerstegraads- en tweedegraadsfamilieleden. Partner en kinderen zijn eerstegraads en kleinkinderen zijn tweedegraads.

Zowel bij negatieve als positieve uitslag bellen wij je binnen 48 uur over de uitslag. Als je het coronavirus hebt, starten wij het bron- en contactonderzoek. Besmette personen gaan vervolgens in isolatie. Hun huisgenoten krijgen het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Ook de directe contacten, die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, krijgen het advies om twee weken thuis te blijven. De GGD zal in deze periode enkele keren contact opnemen. Ook moeten zij contact met ons houden over eventuele gezondheidsklachten.