Vragen

Corona heeft veel gevolgen voor sportverenigingen. Maar waar moet je als club dan aan denken? Deze checklist brengt alle aandachtspunten in kaart en helpt je op weg.

https://nocnsf.nl/checklist-coronavirus-sportverenigingen

Jongeren tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten trainen op een sportaccommodatie. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand houden. Voor de jeugd tot en met 12 jaar geldt dat niet.

Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij sportverenigingen en sporthallen blijven dicht.

Ja, jongeren tot en met 18 jaar mogen buiten samen spelen of sporten op sportlocaties en pleintjes. Er is namelijk weinig risico dat jongeren het coronavirus verspreiden.

Kinderen tot en met 12 jaar mogen op veldjes en pleintjes zelf vrij spelen en sporten. Hierbij hoeven zij geen 1,5 meter afstand te houden. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen georganiseerd sporten met een trainer. Zij moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand houden.

Binnen sporten is nog niet toegestaan omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen, binnen vormen deze een risico voor de verspreiding van het virus. Daarom mag voorlopig alleen in de buitenlucht gesport worden.

De kans dat je kind besmet raakt doordat een ander kind een sporttoestel en sportattributen aanraakt, is heel klein, maar niet uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel af buiten het lichaam. Desinfecteer sportmaterialen en was regelmatig uw handen wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.

Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, hangt af van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde en gladde materialen zoals plastic, metaal en glas. En minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Als u een kaartje heeft voor een sportwedstrijd dan kan u uw geld terugvragen. Organisatoren kunnen u een voucher of tegoedbon aanbieden. Hiermee kunt u later een wedstrijd bezoeken. Hiermee proberen organisatoren uit grote financiële problemen te komen.

Meer informatie vindt u op de websites Bewaar Je Ticket en Save your ticket (Engels).

Ja, dat mag. Houd ook tijdens het zwemmen 1,5 meter afstand en geef elkaar de ruimte. Blijf weg als het druk is op de locatie waar u wilt zwemmen. Denk er aan dat douches en toiletten gesloten zijn.

Er is bij de RIVM één loket voor mentale gezondheid. Namelijk het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19.

Dit online loket is gericht op het bevorderen van de mentale gezondheid. https://www.rivm.nl/ivccorona